25 / 04 / 2024

Akyazı Toki Spor ve Kültür Kompleksi temel atma hazırlıkları başladı!

Akyazı Toki Spor ve Kültür Kompleksi temel atma hazırlıkları başladı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ( TOKİ ) tarafından Trabzon merkeze bağlı Akyazı beldesi sahilinde yaptırılacak Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi için temel atma hazırlıkları başladı...



Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi'nin yapılacağı dolgu alanındaki incelemeleri sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce Akyazı ile ilgili vaatte bulunduğunu belirterek, "Başbakanımız Erdoğan Trabzon halkına 'biz Akyazı'nın kanuni düzenlemesini, Kıyı Kenar Kanunu'nda düzenleme yapacağız, ondan sonrasını Trabzon dinamikleri halletmeye çalışacaklar' demişlerdi" dedi.


Fakat daha sonraki süreçte Başbakan Erdoğan'ın Trabzon'a geliş gidişlerinde "Akyazı yapılmıyor" şeklinde söylemler ortaya atıldığını anlatan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:


"Başbakanımızın Trabzon'da geliş gidişlerinde karşılaştığı 'Akyazı yapılmıyor, Akyazı olmadı' söylemleriydi. Halbuki Başbakanımız sadece Kıyı Kenar Kanunu'ndaki düzenlemeyi vaat etmişti. Buna rağmen Türkiye, Karadeniz ve Trabzon sevdalısı olan Başbakanımız bu vaadi tekrar üstlenerek yerine getirmek için o dönem TOKİ'yi, yani şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar'ı, Trabzon Belediyemizi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünü ve Karayolları Genel Müdürlüğünü talimatlandırdı. 4 kuruluşun ortak protokolü sonrasında TOKİ'nin Akyazı'daki dev alanı ihale edip 800 bin metrekare dolgu alanının bitirilmesinden sonra tam 41 bin 513 kişilik, UEFA standarlarında bir stadın projelendirilmesi ve yine  TOKİ  marifatiyle ihalesinin yapılması temin edildi."


Gümrükçüoğlu, ardından Akyazı'da çalışmaların hız kazandığını anlatarak, "Paydaşlarımız olan Karayolları Akyazı'nın bağlantı yollarını, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü işin sahiplik ortaklığını, belediyemiz de imar dahil bütün altyapında üzerine düşenleri yerine getirmeye devam etti. Böylece bugüne gelindi ama bu büyük projenin ihalesi 28 Mayıs 2013'te tamamlandı. 700 gün yapım süresi sonrasında eğer Allah nasip ederse Trabzonsporumuz, 28 mayıs 2015'te Türkiye ve dünya futboluna yakışır 41 bin 513 kişilik, UEFA standarlarındaki stadıyla 2015-2016 Süper Lig futbol sezonuna başlamış olacak" diye konuştu.


Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi'nin, Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın katkıları ile Türkiye'ye kazandırılacak dev bir proje olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, "Akyazı ile Trabzon futbolun, sporun başkenti olmayı sürdürmüş olacak. Bunun yanında tenis kortları, voleybol, basketbol sahaları burada yerlerini alacak. Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi Trabzon'un yanı sıra bölgemizin ve ülkemizin hizmetine girmiş olacak, bunun için sevinçliyiz" dedi.


Akyazı'nın tamamlanmasıyla Trabzon'un uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapabileceğine de işaret eden Gümrükçüoğlu, 2016 yılında Dünya Okul Sporları Olimpiyatları'nın Trabzon'un ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini kaydetti.


Kompleksin temelini Başbakan Erdoğan'ın atacağını belirten Gümrükçüoğlu, "Başbakanımız temel atma törenlerinde olmaz, mesala bir üçüncü köprünün, ülke ve dünya çapında yatırımların temel atma töreninde olabilir. Marmaray'da olabilir ve işte Başbakanımız Erdoğan, Türkiye'ye, Trabzon'a sevdasından, sevgisinden, bağlılığından ötürü Akyazı'nın temel atma töreninde bulunarak bize sevgisini göstermiş oluyor. Bu bizim için çok büyük bir iftihar kaynağı" dedi.


-Akyazı Projesi


Akyazı beldesi sahilinde, deniz dolgusuyla kazanılan alana yapılacak Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi'nde 41 bin 513 kişilik stadyum olacak. 2 bin 954'ü VIP, 196 prokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu bulunucak stadyumun zemin ıslahında fore kazık sistemi kullanılacak.


Sarıdağlar-STY-Yertaş ortaklığında 193 milyon 61 bin lira ihale bedeliyle yapılacak komplekste, betonarme yapıya, prekast tirübün sistemine ve çelik çatıya sahip stadyumun yanı sıra İl Gençlik Spor Merkezi, Kamp Eğitim Merkezi de yer alacak. Yan yoldan ve raylı sistemle ulaşım sağlanması planlanan komplekste, ikişer çim saha ile halı saha da olacak.


Ayrıca, 2 yürüyen merpen, 15 asansör, 438'i kapalı, 1479 araç kapasiteli otopark, 4 hakem odası, 1 UEFA gözlem odası, 3 yönetim ofisi, restoran, mutfak, büfe, ilk yardım ve toplantı odaları, güreş ve dövüş sporları için salonlar gibi sosyal alanlara sahip olacak olan komplekste, ibadet yapılabilecek alanda yer alacak.


AA


Geri Dön