29 / 03 / 2024

AVM'lerde korkulan çöküş gerçekleşiyor

AVM'lerde korkulan çöküş gerçekleşiyor

Plansız açılan AVM'lerle ilgili beklenen çöküş başladı. 2005'te açılan ve yaklaşık 60 kiracının yer aldığı Sefaköy Colony Outlet havlu attı.



Boş bulunan her alana yapılan alış veriş merkezleri (AVM) ile ilgili olarak korkulanlar oluyor. 2005 yılında açılan ve yaklaşık 60 kiracının bulunduğu Sefaköy Colony Outlet Yaşam Merkezi, merkezi konumuna rağmen kötü yönetim yüzünden boşaldı. Colony'nin kat kat iş merkezi olabileceği veya hastane yapılabileceği konuşuluyor.
YKM DE BOŞALTIYOR

E-5'ten Beylikdüzü istikametine giderken Sefaköy mevkiinde sağdaki benzinliğin arkasında bulunan Colony'deki son üç kiracıdan birisi olan YKM de bugün boşaltıyor. En alt kattaki Migros ve en üstteki sinema salonları için açık tutulan Colony'nin üst katlara çıkan yürüyen merdivenleri iptal edilmiş ve üstleri kaplanmış. En üst kattaki sinemalara ise asansörle çıkabiliyor. Colony'nin zemin katında yer alan Migros'un ise çıkmamak için mahkemelik olduğu belirtildi. 10 yıllık sözleşme ile AVM'ye giren Migros'un kalan süreyi de kullanmak istediği belirtildi. Daha önce mobilya çarşısı olarak kullanılan binanın hastane yapılacağı konuşuluyor. “Bizim için kapının açık olması yeterli” diyen Migros yetkilileri, üst katların hangi amaçla kullanılacağının kendilerini ilgilendirmediğini dile getirdiler.

KÖTÜ YÖNETİM KURBANI

Hayalet bina görüntüsü veren Colony'nin en üst katındaki 6 sinema salonu, Migros gibi 10 yıllık sözleşme gerekçesiyle faaliyetini sürdürüyor. Arog, Muro ve Recep İvedik filmlerinin sezonunun bitmesini bekleyen işletmecinin 2009 ortasında boşaltabileceğini ifade ediliyor. İyi bir yerde bulunan Colony'nin kötü yönetim kurbanı olduğunu ifade eden sinema ilgilisi, buna gerekçe olarak kaotik ortama rağmen geçen bayramda 22 bin sinema seyircisi çekebilmelerini gösterdi. Colony'nin yeterince tanıtılmadığı ve iyi işletilmediği vurgulanıyor.


Hastane olurlar demişti

Abdullah Kiğılı'nın boş bulunan her alana plansız bir şekilde yapılan AVM'ler için geçen yıl ortasında dile getirdiği, “Çok değil 6 ay içinde bazı alışveriş merkezleri ya hastane olacak ya otel” öngörüsü gerçekleşiyor.


'Çözüm için gün bugün' uyarısı!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Şeref Songör, arz-talep dengesi dikkate alınmadan denetimsiz bir şekilde açılan AVM'lerde yaşanan kiracı isyanından bütün sektörün zarar gördüğüne dikkat çekerek, “Perakendenin düzenlenmesi ve disiplinli bir hale gelmesi için 'Gün bugün' demek lazım” demiş ve TBMM'ne sunulan 'Perakende Ticaret Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar'la ilgili kanun teklifinin yasalaşması gerektiğini vurgulamıştı. Söz konusu kanun teklifi ile ilgili bir gelişme olmadı, ancak düzenlemede gecikilmesi halinde yeni çöküşlerin yaşanabileceği kaydediliyor.


İşletmecisi kayıp kiracısı ise mağdur

Ordulu olduğu belirtilen işletmeci Yücel Şen'in ortadan kaybolduğu bilgisi verildi. Şen Gayrimenkul olarak Colony'yi kiralayan işletmecinin işlerin kötü gitmesi üzerine Dayan Gayrimenkul şeklinde isim değişikliğine gittiği konuşuluyor. Ön taraftaki benzin istasyonunun da sahibi olduğu ifade edilen işletmecinin ünvan değişikliği ile kiracı tazminatlarından kaçmaya çalıştığı iddia ediliyor. Colony'nin yüzde 60 hissesini elinde bulunduran büyük oğul Hakan Şen'in ise Medmarin isimli gemicilik şirketinin sahibi olduğu öğrenildi.
Yenişafak

Geri Dön