28 / 03 / 2024

AVM'lerdeki doluluk oranı yüzde 50'lerde kaldı!

AVM'lerdeki doluluk oranı yüzde 50'lerde kaldı!

AVM’lerin doluluk oranları yüzde 40’lara kadar düştü. Ekonominin gidişatına dair endişeler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, kiralamalarda atıl kapasite yaratıyor. Ofis ve AVM inşaatları hız kaybetmeden devam ediyor.



Türkiye genelinde 2017'nin ikinci çeyreğinde, 424 bin 500 metrekare civarında alana sahip yeni AVM faaliyete geçti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemini 5'e katladı. Arzdaki bu hızlı artışa ragmen AVM dolulukları yüzde 50'de kaldı.



Ofis projelerinde 82 bin 774 metrekare yeni ofis alanı tamamlandı. Geçen yılın aynı dönemine göre iki katlık bir artış yaşanırken, ofislerin yüzde 21'i hâlâ boş kiralama bekliyor. Özellikle Anadolu yakasındaki projelerdeki boşluklar öne çıkarken, yeni inşa edilen her 5 ofisten biri boş kaldı.



YENİ YATIRIM YOK

Dünyanın önde gelen ticari gayrimenkul hizmeti şirketlerinden Cushman & Wakefield'in ikinci çeyrek raporu ile AVM ve ofis kiralamalarındaki son durum ortaya çıktı.



Buan göre tüketici güven endekslerindeki düşüşlerle döviz dalgalanmalarının kiralamalar üzerindeki negatif etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor. 



Özellikle alışveriş merkezlerindeki arz fazlalığına dikkat çekilen raporda, ikinci çeyrekte büyük montanlı herhangi bir yatırımın olmadığı belirtildi. Cushman & Wakefield Türkiye Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, özellikle perakendede sonuçlar üzerinde kur dalgalanmalarının kira gelirleri üzerindeki negatif etkisinin devam ettiğine dikkat çekerken, alışveriş merkezlerinin yalnızca yüzde 40-50 oranındaki dolulukla açıldığını kaydetti.






Sözcü/Sayime BAŞÇI


Geri Dön