25 / 04 / 2024

AVM'lere kirayı TL'ye döndürün çağrısı geldi!

AVM'lere kirayı TL'ye döndürün çağrısı geldi!

Döviz kurundaki dengesizliğe piyasadaki durgunluk da eklenince perakendeciler çıkmaza düştü. Markalar AVM kiralarının TL’ye dönmesini isterken AVM yatırımcıları, “Döviz uzun vadede avantajlı” diyor



Piyasadaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren perakendecilerden AVM'lere "Kirayı TL'ye döndürün" çağrısı geldi. Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, 7-8 yıldır açık olan ve buna bağlı olarak döviz borcu bitmiş olduğu öngörülen AVM'lerin kiraları TL'ye döndürmesi gerektiğini söyledi. Perakendecilerin nefes alması ve işlerine devam etmeleri için bu adımın atılmasının şart olduğunu dile getiren Özpamukçu, "Özellikle tatil bölgelerindeki mağazalarda ciddi ciro kaybı var. Biz ürün çeşitliliğiyle zararımızı kapatmaya çalışırken AVM'lerin de bize yardımcı olması gerekiyor" dedi. Cadde mağazalarında bile bireysel olarak dövizden TL'ye dönüldüğünün altını çizen Özpamukçu, "TL ile kazanıp dövizle kira ödemek maliyetlerimizi katladı" diye konuştu.


AVM SAHİPLERİ BANKA GİBİ ÇALIŞIYOR

Hotiç'in sahibi Mehmet Hotiç ise AVM'lerin hızla fonlara satıldığını dolayısıyla da fonların banka gibi çalıştığını söyledi. Buna bağlı olarak perakendecinin zor durumda olmasını önemsemediklerinin altını çizen Hotiç, "10-15 yıl önce AVM'ler Türk sermayesinin elindeydi. Uzun vadeli iş yapmak için AVM sahipleri kolaylık sağlıyordu. Şimdi böyle bir ortam yok" diye konuştu.


ÇIKMA ÖZGÜRLÜĞÜ VAR

Kiğılı Genel Müdürü Hilal Suerdem ise borcu biten ve artık yatırımlarından dönüş almaya başlayan AVM'lerin bile TL'ye geçmediğini söyledi. TL'ye dönmenin markalar için çok cazip olacağının altını çizen Suerdem, "Çok zorlamanın anlamı yok. Markaların kontratı feshedip AVM'den çıkma özgürlüğü var. Biz bunu kullanıyoruz" dedi.


UZUN VADEDE DÖVİZLE KİRA DAHA

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ise, AVM'lerin döviz borçlarının 5-6 yılda bitmediğini yatırımın 15 yılda geri döndüğünü söyledi. Dövizle borçlanmanın Türkiye'de her zaman daha avantajı olduğunun altını çizen Belgü, "2010'dan bu yana enflasyon dövize göre daha yüksek seyretti. Zaman zaman dövizde sıçrama oluyor diye anlık karar veriyorlar" şeklinde konuştu.



Sabah


Geri Dön