25 / 04 / 2024

AVM'lerin ciroları yeme-içme bölümleriyle yükseliyor!

AVM'lerin ciroları yeme-içme bölümleriyle yükseliyor!

AVM'lerin yeni rekabet alanı yeme-içme bölümleri oldu. Yeme-içme alanları eskiden yüzde 7-8 Tik yer kaplarken, bu oran son dönemde yüzde 20'lere kadar çıktı. Hatta bazı konsept projelerde yeme-içme alanlarının payı yüzde 30'ları buluyor.



AVM'ler sadece alışveriş merkezi olmaktan çıkalı çok oldu. Artık gençler buluşmak, aileler çocuklarını gezdirmek, pek çok kişi eğlenmek ve sosyalleşmek için AVM'leri tercih ediyor. 2016'da AVM'lere gelen müşteri sayısının 2 milyara ulaşması bekleniyor. AVM'lerin büyük şehirlerde sosyalleşme alanı olması, son dönemde buralardaki yeme-içme alanlarına yönelik yatırımların artmasına neden oldu. Talebi gören AVM yatırımcıları, halihazırdaki projelerini yenileyerek yeme-içme alanlarını artırırken, yeni projelerde ise yeme- içme alanlarına daha fazla yer ayırmaya başladı. Yeme-içme alanlarına ayrılan bölümler eskiden AVM'lerin yüzde 7-8'ini kaplarken, bu oran son dönemde yüzde 20'lere çıktı. Hatta bazı konsept projelerde bu oran yüzde 30'ları buluyor. 


JLL Türkiye Bölge Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dora Şahintürk, pek çok AVM'nin açık alanlar veya teras alanlarındaki yeme-içme konseptleriyle alışveriş merkezlerinde konforu ve AVM'de geçirilen süreyi artırmayı hedeflediğini söylüyor. Şahintürk, "Bunun yanı sıra buralarda geçirilen süreye ve kalitesine katkı sağlamak daha fazla önem kazanıyor. Bu da yeme-içme alanlarını artırıyor. Hatta gastronomi ve eğlence odaklı olan tematik alışveriş merkezleri kurgulanıyor" diyor. 


AVM'LERİN İÇİNE SIZDI 

AVM'ler için yemek katı alanları, ziyaretçi çekimi yaratan unsurlardan biri olarak farklı açılardan büyük önem taşıyor. Çalışan nüfusun artması, geleneklerin modern hayata adapte olması ve hızlı tempoya uyum sağlayan yaşam tarzı yemek katı alanlarına olan talebi artırırken, bu alanların yapısını da şekillendiriyor. Eskiden yeme-içme alanlan sadece fast food katlarında bulunurken bugün yeni restoran konseptleri AVM'lerin içine yayılmaya başladı. Dora Şahintürk, alışveriş merkezlerinin girişlerinde, sağında, solunda, terasında restoran alanlan yaratılmaya başlandığını söylüyor. Şahintürk, "Bu alanlar AVM'lerin sadece alışveriş yapılan yerler değil, birer 'buluşma' ve 'iş sonrasında zaman geçirme' yeri olarak konumlanmasını sağlıyor. Alışveriş merkezleri, yaşam merkezlerine dönüşüyor" diyor. 


TRUMP'IN CADDESİ! 

Giderek kızışan rekabet ortamında AVM'ler kimi zaman metrekare artırarak kimi zaman da yeni markalarla anlaşarak farklılaşmaya çalışıyor. Mecidiyeköy'de bulunan Trump AVM yaklaşık iki yıl önce yaptığı 10 milyon dolarlık yatınmla bu trendi ilk yakalayan markalardan biri oldu. Yeme-içmenin yanı sıra eğlence alanı olarak konumlandırılan Trump Cadde, ciroya yüzde 15'lik katkı sağladı. Bugün Trump AVM'nin kiralanabilir alanının yaklaşık yüzde 10'unu yeme-içme alanlan oluşturuyor. Toplam cironun ise yüzde 25'i yeme-içme alanlarından geliyor. 


Bugün ziyaretçilerin bir AVM'yi tercih etme ve kalış sürelerini uzatma anlamında en önemli itici gücün yeme-içme alanlan olduğunu söyleyen Trump Towers İstanbul Genel Müdürü Bülent Kural, rekabete dahil olmak isteyen tüm şirketlerin ek yaünmlarla bu yönlerini güçlendirdiğini belirtiyor. İstanbul'daki en büyük projelerden biri olan Akasya Acıbadem'de yeme-içme alanlan 6 bin 451 metrekarelik bir alan ile yüzde 8,2'lik pay alıyor. Yeme-içme alanlarının ciro içindeki payı ise yüzde 13,3 düzeyinde. Son üç yılda yeme-içmenin ciro içindeki payı yüzde 35 artmış durumda. Sigara yasağı ile başlayan oturma alanlarının bir sosyalleşme alanı haline geldiğini söyleyen SAF GYO Genel Müdürü Zeynep Akdilli Oral, "Oturma alanlan artık bir ihtiyaç haline geldi. Bu nedenle tüm alışveriş merkezleri açık oturma alanı, teras gibi alanlar yapıyor. Farklı konseptler sektöre canlılık, tüketiciye çeşit sunuyor" diyor. 


YENİ YATIRIMLAR YAPILIYOR 

Sokak konseptiyle bir yaşam merkezi olarak konumlanan Kanyon'da yeme-içme alanlan 4 bin metrekareyle toplam alanın yüzde 9,7'lik bölümünü oluşturuyor. Yeme-içme alanlarının toplam ciro içindeki payı ise yüzde 16. Marka çeşitliliğini sağlamak için her yıl farklı markaları bünyelerine kattıklarını söyleyen Kanyon Genel Müdürü Cem Eriş, "Örneğin Escale, Can Oba Tatlıları, Gramcorner gibi yeni markalar AVM'de kısa bir süre önce yerini aldı. Önümüzdeki dönemde de bu yenilikler devam edecek" diyor. Yeme-içme alanlan 6 bin 100 metrekare olan Özdilek AVM'de bu alanların ciro içerisindeki payı ise yüzde 16-20 arasında, özdilek Center Genel Müdürü Şacli Aşıroğlu, bu kategorinin metrekare verimliliğinde sektör ortalamasını geçtiğini söylüyor. 


CİRODAKİ PAYI ARTIYOR 

Ortalama 7 bin metrekarelik bir alanı yeme-içmeye ayıran Tepe Nautilus AVM, yaklaşık iki yıldır yaptığı çalışmalarla bu alanlan yenilerken büyüklüğünü de artırdı.  Marmaray  ve Kadıköy-Kartal Metro'sunun kesiştiği Ayrılıkçeşmesi Durağı'nda bulunduğu için bu noktalarda geniş açık alanlara da restoranlar açan AVM, bu çalışmalar sayesinde cirosunda artış sağladı. Tepe Nautilus AVM Müdürü Deniz Bozan, yeme-içme alanlarının AVM'ler için çekim merkezi haline geldiğini söylüyor. 


Yeme-içme alanlan 5 bin 500 metrekareye ulaşan Capacity'nin cirosunun yüzde 13'ü bu alanlardan geliyor.  Bir alışveriş merkezinde perakendede doğru marka karması kadar yeme-içmenin de önemli olduğunu söyleyen Capacity Genel Müdürü Barış Özcan, "Firmanın sunduğu hizmet-kalite dengesi ne kadar yüksek ise alışveriş merkezinin kamuoyundaki algısı da o kadar yükseliyor" diyor. 


Vialand AVM'nin açık ve kapalı caddelerinde yeme-içme odaklı keyif ve sohbet alanları toplam kiralanan metrekarenin yüzde 6,7'sini, cironun ise yüzde 11,47'sini oluşturuyor. Vialand AVM'de son iki yılda yeme-içme alanlarının cirosu yüzde 30 artış gösterdi. 


İSTİNYEPARK'A YENİ MARKALAR 

İstanbul'un en popüler AVM'lerinden Istinyepark, yeni markalar ve projelerle 2016'da yeme-içme alanlarına olan ilgiyi artırmayı hedefliyor. îstinyepark'da yeme-içme alanlarının toplam metrekare içindeki payı da cirodaki payı da yüzde 11. Zuma, Shake Shack ve Tavuk Dünyası gibi yeni restoranları bünyelerine kattıklannı söyleyen İstinyepark Genel Müdürü Uğur Berk, 2016'da yeni markalar ve farklı projelerle yeme-içme alanında değişiklikler yapacaklarını belirtiyor. Alışveriş merkezlerinin restoran ve cafe seçimlerinde, yiyecek çeşitliliğiyle birlikte atmosfer ve yemek kalitesi gibi konulara da odaklanması gerektiğine dikkat çeken Berk, "Fast food ve kahve zincirlerinin yanı sıra insanlann uzun süre vakit geçirip sohbet edebileceği ortamlan sağlayan kafe ve restoranlar da mutlaka olmalı" diyor. 


YEMEK CİROYU BÜYÜTTÜ

Turkmall'un içinde Novada Outlet Söke, Bulvar Samsun, Novada Ataşehir, Novada Tokat, UNIQ İstanbul, Symbol Yaşam Merkezi, Novada Outlet Konya gibi AVM'lerin yer aldığı dokuz AVM'sinde 25 bin metrekarelik yeme-içme alanı bulunuyor. Bu oran alışveriş merkezlerindeki toplam alanın yüzde ll'ine denk geliyor. Yemeiçme alanlarının toplam ciro içindeki payı yüzde 14. Bu alanlann son üç yıl içerisindeki yıllık ciro artışı ise yaklaşık yüzde 24 civarında. 


Turkmall AVM ve Varlık Yönetimi Direktörü Ulaş Erdem, potansiyel müşteri kitlesinin yaşam alışkanlıklarının gelişmesi, sosyal yaşamını farklı alternatiflerle zenginleştirmek istemesi ve kendine daha çok zaman ayırmak istemesi gibi nedenlerle yeme-içme alanlarına ilginin arttığını söylüyor. Çamlıca'da bu yıl açılması planlanan Emaar Square AVM'nin yüzde 21'ini yeme-içme alanlan oluşturuyor.  491 mağazanın 104'ü kafe ve restoranlara aynlmış durumda. Aynca yeme-içme alanındaki her restoran ve kafenin bir açık alanı ya da terası bulunuyor. 


Cirolardaki pay yükseliyor 

Akasya Acıbadem: Yeme-içme alanları 6 bin m2. Ciro içindeki payı ise yüzde 13,3 düzeyinde. 

Akmerkez: iki yıl önce 27 milyon Euro yatırımla yenilendi. AVM'nin dışına kafe ve restoranlar açıldı. 

Capacity: Yeme-içme alanları 5 bin 500 metrekare. Cirosunun yüzde 13'ü buradan geliyor. 

Emaar Square: Bu yıl açılacak AVM'nin yüzde 21'ini yeme-içme alanları oluşturacak. 

Istinyepark: Toplam metrekare içindeki payı yüzde 11. Yeme-içme cirosu yüzde 17 civarında artıyor. 

Kanyon: 4 bin metrekareyle toplam alanın yüzde 9,7'sini yeme-içme alanlan alıyor. Ciro içindeki payı ise yüzde 16. 

Multi Turkey AVM: Gruba bağlı 15 AVM'nin 60 bin m2'lik yemeiçme alanı var. Son birkaç yılda ciro içindeki payı yüzde 10-15'lere çıktı. 

Özdilek AVM: Yeme-içme alanlan 6 bin 100 metrekare. Ciro içindeki payı ise yüzde 16-20 arasında. 

Tepe Nautilus: iki yıldır yapılan yenileme çalışmalarıyla yeme-içme alanları 7 bin metrekareye ulaştı. 

Trump AVM: 10 milyon dolarlık yatırımla Trump Cadde hayata geçirildi. Bugün yeme-içmenin ciro içindeki payı yüzde 25'e ulaştı. 

Turkmall: Dokuz AVM'de yeme-içmenin ciro içindeki payı yüzde 14. Ciro artışı ise yüzde 24. 

Vialand: Yeme-içme toplam kiralanan alanın yüzde 6,/sini, cironun ise yüzde 11,5'ini oluşturuyor. Ciro artışı yüzde 30. 

WaterGarden: Yeme-içmeye odaklanan proje 750 milyon liraya mal olacak. 


Ekonomist


Geri Dön