19 / 04 / 2024

AVM’lerin oyun bahçeleri ilgi görüyor!

AVM’lerin oyun bahçeleri ilgi görüyor!

Çocuklar artık sokakta oyun oynamıyor. Büyükşehirlerdeki yeşil alanlar da yetersiz olduğu için günümüz çocukları milyon dolarlık yatırımların yapıldığı alışveriş merkezlerinin tema parklarında oynuyor...



Çocuklar artık sokakta oyun oynamıyor. Büyükşehirlerdeki yeşil alanlar da yetersiz olduğu için günümüz çocukları milyon dolarlık yatırımların yapıldığı alışveriş merkezlerinin tema parklarında oynuyor. Kimi itfaiyeci oluyor, kimi doktor. İşte eğlenirken öğretme konseptiyle yola çıkan yeni oyun parkları...


Havaalanındaki kontuarlarının bir benzeri İstanbul’da yeni yapılan AVM’lerin birine kurulmuş. Çocuklar heyecanla önce sıraya gidiyor. Birbirleri arasında konuşuyorlar. “Ben inşaatta çalışacağım”, “Ben bugün polis olacağım”, “Arkadaşlar yangın söndürmeye ne dersiniz, itfaiye ekibi oluşturup maceradan maceraya koşalım.” Sizi bir hostes karşılıyor. Biniş kartınızı veriyor. Birkaç adım sonra başka bir dünyaya yol alıyorsunuz... Yeni nesil bir oyun parkından bahsediyorum. Artık sokakta oynayamayan çocukların gittiği, anne babaları alışveriş yaparken saatlerini geçirdikleri sanal dünyalar buraları. Gerçek hayattaki meslekler bu parklarda bire bir simule ediliyor. Kıyafetler giyiliyor, itfaiyeci, doktor, hemşire ya da bankacı olunuyor. Hatta üretim ve tüketim süreci de bu sanal dünyalarda işleniyor. Çocuklar sanal para kazanıp orada harcıyor. Çocuklar için sosyolojik, AVM’ler için de ekonomik bir durum bu. Bazı AVM’ler milyon dolarlık yatırımlar yaparak özel çocuk eğlence alanları oluşturuyor. Trump’ta açılan KidzMondo’yu Akasya AVM’deki KidZania ve Marmara Forum’daki Minopolis izliyor. Karma projelerin birçoğunda da çocuklara dönük tema parkları öne çıkıyor. Bu yıl 7 milyar dolarlık yatırımla 35 yeni AVM daha açılması bekleniyor. Bu rekabet ortamında ayakta kalmak isteyen AVM’ler ise farklılaşma yoluna gidiyor. Çözümlerden biri de çocuk eğlence merkezleri birbiri ardına çocuklara yönelik eğlence merkezleri açıyor.


Forum İstanbul’da açılan Turkuazoo ve ardından Torium’da açılan kayak pisti ile başlayan bu trend şimdi çocukların oyun alışkanlığını değiştirmiş durumda.


KidZania


Çocuklara 90 meslek ünitesi var


KidZania “öğretirken eğlendiren” sektörün dünya genelindeki ilk örneği. 6 ay önce İstanbul’daki Akasya AVM’de hizmete girmiş. KidZania’da itfaiyecilikten üretim fabrikalarına, pizzacılıktan pilotluğa, doktorluktan gizli ajanlığa uzanan 90 civarında meslek birimi bulunuyor. İçinde gerçek bir uçak gövdesi de bulunuyor. Çocuklar pilot kıyafetleri giyerek park alanı içerisindeki uçak simülasyonunu deneyimliyorlar. İtfaiyecilik, gizli ajan eğitim merkezi, arkeoloji müzesi, tırmanma duvarı çocukların favori mesleklerinden.


4-14 yaş arasındaki çocuklara hizmet veriyor. 0-4 yaş arası çocuklar için de özel bir alan var.


KidzMondo


Çocuklar üniforma giyip işbaşı yapıyor


Bu şehrin kendi anayasası, pasaportu ve para birimi var. Vatandaşları ise 14 yaşın altındaki tüm çocuklar! Mimarisiyle gerçek dünyanın küçültülmüş hali olan ve 40’tan fazla meslek ünitesinin yer aldığı KidzMondo’da çocuklar seçtikleri mesleklerde çalışıp para kazanıyor, para harcıyor. Hayatı tıpkı büyükler gibi deneyimliyor, eğlenirken öğreniyor. Trump Alışveriş Merkezi’nin içinde kurulan KidzMondo, çocukların hakimiyetinde olan kocaman bir şehir. Sokakları, caddeleri, meydanları, binaları... Çocuklar bu şehre gerçek bir uçağın kokpitinin monte edildiği havaalanından giriş yapıyor. Ve onlar artık birer KidzMondo vatandaş oluyorlar.


Vialand


100 futbol sahası kadar büyük bir lunapark


VIALAND dev bir lunapark. 100 futbol sahası büyüklükte bir alana yayılmış ve içinde 30 eğlence ünitesi var. Çocuklar, gençler ve ailelere yönelik değişik konseptler var. Girişteki şatodan dev kitaba, ziyaretçileri karşılayan maskotlardan ünitelere kadar çocuklar için büyülü bir masal dünyası burası. Küçüklerin en çok sevdiği üniteler arasında Minik Kaşifler, SüngerBob, Kaşif Kız Dora, Fatih’in Rüyası ve Minik Madenciler yer alıyor. Parkın eğlenirken öğreten üniteleri de var. Bunlardan biri özellikle anaokulu çağındaki kız çocuklarının çok sevdiği Kaşif Dora. Çocuklar Kaşif Dora ile yepyeni keşifler için, eğlenceli bir maceraya çıkıyor.


Minopolis


Rol oynama yolu ile eğleniyorlar


Avusturya menşeili proje olan Minopolis Viyana Üniversitesi uzmanlarının iki yıllık araştırma ve planlama çalışmalarının ardından 2005’te Viyana’da açılmış. Ardından Arel Üniversitesi inceleme ve çalışmalarıyla Türkiye’ye ve kültürüne adapte edildi. Böylece ortaya evrensel bir eğitim-eğlence anlayışıyla harmanlanmış Minopolis ortaya çıkmış. Bakırköy’deki Minopolis’te 4-14 yaş grubu çocuklar, kendilerine uygun boyutlarda tasarlanmış işyerlerinde hastane, itfaiye, TV stüdyosu gibi istasyonlarda rol oynama yoluyla bir çok iş kolunu tecrübe ediyor.


Torium Snowpark


Uludağ’a rakip kayak merkezi


Torium Snowpark’ta 100 metre uzunluğunda 6 sıçrama rampalı snowboard ve kayak pisti ve 9 adet Snowtubing parkuru var. Yıllık ortalama 150 bin ziyaretçi geliyor. Ziyaretçilere mont, bot ve elpen veriliyor ve adeta Uludağ ya da Kartalkaya’ya gidmişçesine kayak yapmaya başlıyorsunuz. Dört mevsim kış sporlarının yapılmasına ve kar oyunlarının oynanmasına olanak sağlayan snowpark çocuklara ve ailelerine gerçek kar üzerinde alternatif bir eğlence fırsatı sunuyor. Çocuklar aileleriye kızakla kayıyor, kartopu oynanıyor hatta kardan adam bile yapılıyor.


İstanbul Akvaryum


15 bin deniz canlısı bu akvaryumda yaşıyor


Birbirinden ilginç 15 bin kara ve deniz canlısının bulunduğu dünyanın en büyük tematik akvaryumu Florya İstanbul Akvaryum, çocuklar tarafından tercih edilen bir sualtı dünyası. Çocuklar İstanbul Akvaryum’da dünyanın en sevimli, en büyük ve evcil kemirgeni kapibaralar, uzun boynuzlu inek balıkları, Amazon kurbağaları, dantelli mürenler, kum kaplanı köpekbalıkları ve Caretta Caretta’lar gibi birbirinden farklı ve özel birçok canlıyla tanışıyor.


Akvaryum’un, ekosistem ve aktivite üzerine 16 farklı temada hazırlanan alanlarının her birinde, gizemli su altı dünyasının ve yepyeni türleri keşfetmek mümkün.


Vatan


Geri Dön