25 / 04 / 2024

AVM'sini outlete çevirenler bankacıları sıkıntıya soktu

AVM'sini outlete çevirenler bankacıları sıkıntıya soktu

Krizin de etkisiyle perakendede cirolar düşerken nakit akışını hızlandırmak için AVM yatırımlarını outlet'e çevirme planı yapan yatırımcılar, `kira sözleşmesi' teminatıyla kredi veren bankacıları sıkıntıya soktu



DünyayI etkisi altına alan küresel kriz ve düşen cirolar nedeniyle geçtiğimiz yılın sonlarından itibaren alışveriş merkezi yönetimleriyle perakendecilerin arası gerilirken nakit dönüşünü hızlandırmak isteyen bazı AVM yatırımcılarının 'outlet'e yönelmesinin bankacılar arasında sıkıntı yarattığı öğrenildi. Kredi geri ödemesi devam eden AVM'lerden outlet'e dönenlerle, AVM olarak kredi sözleşmesi yapılan ama piyasa koşullarına bağlı olarak 'outlet' olarak yatırımın kapılarını açmak isteyen yatırımcılar arasında sorun yaşandığı belirtiliyor.

Yatırımcılarla kredi verme aşamasında gayrimenkul ya da kira sözleşmelerinin teminat alındığına dikkat çeken sektör yetkilileri, "Bir yatırımcı AVM için kredi alırken metrekarebaşına minimum ve maksimum kira ile yıllık gelir beklentisini, bankaya veriyor. Banka da bu rakamlar üzerinde kredinin büyüklüğünü, geri dönüş süresini belirliyor. Outlet yatırımlarında ise kira gelirleri yüzde 50'ye yakın azdır. Proje kredisiyle yapılan anlaşmalarda banka teminatı kira sözleşmelerine göre aldığında ilk sunulan raporla, gerçekleşme arasında fark oluştuğundan sorunlar çıkmaya başladı" değerlendirmesini yaptı.

'Outlet tabelası' asmayın
Bazı bankaların AVM'den 'outlet'e dönen yatırımcılara, "Kapı girişine outlet yazarak, durumu ilan etmeyin" şeklinde istekte bulunduğu da ifade ediliyor. Bankaların kredi geri çağırma gibi bir seçeneği uygulamadığı ama teminat artırma yoluna gidebileceği belirtiliyor.


Proje kredilerini etkileyebilir
AMPD AVM Grubu Başkanı Aziz Torun: Şu anda yatırımcılar zaten krizin yarattığı bir sıkışıklıkla uğraşıyor ve piyasa koşulları nedeniyle kira düşüşleri oluyor. Bankaların bu yüzden anlayışlı davranması gerekli. Bankalar ve yatırımcılar arasında kredi anlaşması yapılırken ya gayrimenkul gibi teminatlar verilir ya da proje kredisiyle kira sözleşmeleri kullanılır. Bizim gibi bazı grupların da zaten kredibilitesi yüksek olduğu için bu itibara göre kredi verilir. Yabancı fonların yatırımlarında proje kredisi kullanıldığı için o kısımda kriz şartları nedeniyle etkilenme olabilir.


Markaların outlet kapasitesi sınırlı
İstanbul ve Ankara'da Optimum markasıyla 'outlet' AVM yapan Rönesans Gayrimenkul'un CFO'su Zafer Baysal, her iki yatırımlarının da sektöre örnek olduğunu ve yatırım hevesini artırdığını söyledi. Baysal, bazı markaların outletteki tüm markaların satışlarını yüzde 30 artırdığı için outlet AVM'lere yöneliş olduğunu belirtirken bunun tehlikesine de dikkat çekti. Baysal, "Mevcut markaların 'outlet' mağaza açma kapasiteleri sınırlı. Ayrıca outlet kiralamalarıyla AVM'lerin kiralaması farklıdır. Outlet'lerde kiralar yüzde 20-40 daha ucuzdur" dedi.


Tişörtlerde `kültürel tema' modası
Atatürk'ten Fatih Sultan Mehmet'e, Kırkpınar'dan Mimar Sinan'a, Edirne'den Antalya'ya, Çanakkale Zaferi'nden Osmanlı motiflerine kadar bir çok farklı konuda tasarlanan kültür mirasımızı yansıtan tişörtlerin satıldığı bir site var: ateliercreart.com. Birleşmiş Fikirler Fikir Tasarım Atölyesi'nin özel tasarımlı tişört markası Atelier Creart'ın ürünlerini satan sitede, `kültürel tematik' tişört tasarımlarını beyaz, ekru, gri ve siyah gibi renkler arasında seçebilirsiniz.


Öğrencilere karne hediyesi kitap
Armonipark Outlet Center, NT Kitapevi işbirliğiyle 5-12 Haziran tarihleri arasında takdir ve teşekkür belgeleriyle gelen tüm ilköğretim öğrencilerine süpriz karne hediyeleri verecek. Kitap şenliğinde, tüm öğrencilere eğitici ve eğlendirici kitap ile dergiler hediye edilirken her gün sevimli hayvanlar, sihirbaz, tiyatro, kukla gösterisi, masalcı abla gibi gösteriler de sunulacak.
Vatan


Geri Dön