29 / 03 / 2024

Avrasya projesi nedir?

Avrasya projesi nedir?

İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak olan büyük Avrasya projesi nedir? Avrasya projesi ne zaman hizmete açılacak? Avrasya projesinin detayları nelerdir? İşte Avrasya tüp geçit projesi...



Avrasya projesi nedir?

29 Ekim 2013 tarihinde  Marmaray  projesinin açılışının yapılmasının ardından sıra Avrasya Karayolu Tüp Geçişine geldi. Boğaz'ın iki ucunu 106 metre derinde birleştiren Avrasya projesi 2 katlı olarak inşa edilecek.


2015 yılının sonunda açılması plananlanan Avrasya projesi hakkında detaylı bilgiler, Avrasya'nın resmi internet sayfasında yer alıyor. Buradaki bilgilere göre Büyük Avrasya Projesi, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak.


Avraysa Tüneli projesi, İstanbul Boğazı'nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan güzergahta, İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edilecektir.


Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı’nı geçen karayolu tüneline ek olarak mevcut yolların tünele girişlerini sağlamak üzere her iki yakada toplam 9.2 km boyunca genişletilmesini ve iyileştirilmesini de içermektedir.


Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini ciddi olarak kısaltacak olan Avrasya Tüneli, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlanmıştır.


Proje üç ana bölümden oluşmaktadır.


Bölüm 1 - Avrupa yakası

Kazlıçeşme'den Sarayburnu'na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde 5 U-dönüşü alt geçit olarak ve yedi yaya köprüsü de üst geçit olarak inşa edilmesi. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan Bölüm 1. in tamamı genişletilerek 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılması.


Bölüm 2 - Boğaz geçişi

Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, ve tünelin her iki ucundaki havalandırma bacaları ile birlikte, 5.4 km'lik bir mesafe boyunca her katta çift şerit olmak üzere, çift katlı bir tünel inşaatının yapılması.


Bölüm 3 - Anadolu yakası

Göztepe'de Ankara-İstanbul Devlet Karayoluna ulaşan mevcut D100 yolunun iki köprülü kavşak, , bir üst geçit ve üç yaya köprüsü dahil olmak üzere, yaklaşık 3.8 km boyunca genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılması.



Avrasya tüp geçit projesiyle otomobiller deniz altından geçecek!

Avrasya tanıtım videosu!


Geri Dön