17 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli inşaatı fore kazık çalışmaları başladı!

Avrasya Tüneli inşaatı fore kazık çalışmaları başladı!

Avrupa ile Asya'yı boğaz altından bağlayacak Avrasya Tüneli inşaatı fore kazık çalışmaları başladı. Projenin fore kazık işlerini yürüten Kasktaş (ENKA) firması ne aşamada olduklarını Emlak Kulisi'ne anlattı.



Avrupa ve Anadolu Yakası'nı İstanbul Boğazı altından karayolu ile birleştirecek olan tüp geçit tüneli olan Avrasya Tüneli inşaatı fore kazık çalışmaları başladı. Projenin fore kazık işlerini yürüten Kasktaş (ENKA) firması çalışmalarını sessiz sedasız yürütüyor. Firmanın Emlak Kulisi'ne yaptığı açıklamaya göre, projenin Haydarpaşa tarafında üst talyasının kazık işleri bitmek üzere. Hafriyat işlerine ise bir hafta içinde başlayacaklar. 


Haydarpaşa ile Cankurtaran arasında inşa edilen tünel, tamamlandığında Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek. Toplamda 14.6 kilometrelik bir yol güzergahına sahip olacak Avrasya Tüneli’yle İstanbul trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor.


3 aşamadan oluşuyor 

1.3 milyar dolar gibi bir yatırımla hayata geçecek Avrasya Tüneli 3 ana evreden meydana geliyor. Buna göre 1. aşamayı, Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde U-dönüşlerin altgeçit olarak ve engellilerin erişimine uygun yaya köprülerinin üst geçit olarak inşa edilmesi oluşturuyor. 


Projenin ikinci aşamasını ise boğaz geçişi meydana getiriyor. Bu bölümde, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binası ile birlikte, 5.4 km’lik bir mesafe boyunca her katta çift şerit olmak üzere, iki katlı bir tünel inşaatı yapılıyor. 


Avrasya Tüneli’nin 3. ve son aşamasını da Anadolu Yakası oluşturuyor. Buna göre, Göztepe’de Ankara-İstanbul Devlet Karayolu’na ulaşan mevcut D-100 yolunun iki köprülü kavşak, bir üstgeçit ve üç yaya köprüsünün engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonu dahil olmak üzere, yaklaşık 3.8 km boyunca genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılıyor. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön