26 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli'nin Avrupa Yakası bu ay tamamlanacak!

Avrasya Tüneli'nin Avrupa Yakası bu ay tamamlanacak!

Asya ve Avrupa’yı deniz tabanı altından karayolu ile birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi’nin deniz kısmında son 75 metrelik kazı çalışması kaldı.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Asya ve Avrupa’yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi’nde en önemli aşamanın başarıyla tamamlanmak üzere olduğunu belirterek “Projede deniz altında kazılan tünelde son 75 metreye gelindi” dedi. Bilgin, doğu ve batı yönünde karada inşa edilen tünellerin kazı işleminin tamamlandığını, deniz altındaki tünelde ise yüzde 97 ilerleme sağlandığını, tünelin kazı işlemlerinin bu ay sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi’nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) tarihi günün yaklaştığına dikkati çeken Bilgin, TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tünelde, 19 Nisan 2014’te Asya yakasında başlayan kazı çalışmalarının bu ay sonuna kadar Avrupa yakasında tamamlanacağını kaydetti.


Yolculuk süresi 15 dakikaya inecek


İstanbul Boğazı altında 3 bin 344 metrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıtanın deniz tabanı altında birleştirilmiş olacağına işaret eden Bilgin “Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birine sahip olacak” diye konuştu. Her iki yakadaki karayolu tünellerinde de kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Bilgin, proje kapsamında yol ve sanat yapı çalışmalarının sürdüğünü, Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek tünel ile İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresinin 15 dakikaya kadar ineceğini söyledi. Bakan Bilgin “Proje, yap-işlet-devret modeliyle, 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek” dedi.


Star


Geri Dön