29 / 03 / 2024

Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz arttırdı! İşte Euro/dolar kurundaki değişim…

Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz arttırdı! İşte Euro/dolar kurundaki değişim…

Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Peki karardan sonra euro/dolar kurunda nasıl bir değişim yaşandı? İşte detaylar...



Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2011 yılının temmuz ayından sonra ilk kez faizi artırma kararı aldı. Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Karardan sonra euro/dolar kuru 1,025'e yükseldi.

ECB’den yapılan açıklamaya göre, bankanın refinansman faizi yüzde 0’dan yüzde 0,50’ye, marjinal faiz oranı yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’e ve merkez bankası mevduatları için ödenen faiz oranı ise yüzde -0,50’den yüzde 0,00’a yükseltildi.

NEGATİF FAİZ DÖNEMİ SONA ERDİ

Beklentilerin üzerindeki bu artış kararıyla beraber ECB 2014’ten bu yana devam eden negatif faiz dönemini de sonlandırmış oldu.

ECB Başkanı Christine Lagarde, eğer daha yüksek enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürlerse, teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeceklerini söyleyerek 25 baz puanın üzerinde bir faiz artışı olabileceği sinyalini vermişti.


Geri Dön