26 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?

Küresel piyasada artan enflasyon nedeniyle ekonomileri zor bir dönemden geçen Avrupa, Rusya'ya bağlı enerjisi nedeniyle iyice krize girdi. Rus gazı ve petrolüne bağlı ekonomisi resesyon sinyalleri veren Avrupa, Merkez Bankası eliyle faiz artırmaya hazırlanıyor.



"ALMAN EKONOMİSİ RESESYONA GİRDİ"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, Almanya’nın muhtemelen resesyona şimdiden girmiş olabileceğini söyledi. Üretici Fiyat Endeksi’nin beklentilerin aksine hafif düşüş kaydederek yıllık yüzde 32,7’ye gerilediği Almanya, Rus gazına en bağımlı ekonomilerden biri olması nedeniyle resesyona girmesi en olası ekonomilerden biri olarak görülüyor. Ancak Berenberg sadece Almanya için değil, Avrupa ve ABD için de resesyonun baz senaryo haline geldiği görüşünde.

DOĞAL GAZ TASARRUFU ZORUNLU MU OLACAK?

Rusya'dan doğalgaz tedarikinde yaşanan büyük sıkıntı nedeniyle tasarruf tedbirlerini gündemine alan AB Komisyonu, kış ayları için gerekli doğalgazın depolanabilmesi için üye ülkelere şimdi gaz tüketimlerini azaltmalarını teklif etti. “Biliyorum AB’den çok şey istiyoruz ama bunu yapmak zorundayız” diyen Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, şu anda adım atılmaması durumunda birliğin 2023/24 kışında çok daha ağır bir gaz krizi yaşayabileceğini söyledi. Komisyon üye ülkelerden doğalgaz tüketimlerini gelecek ay gönüllü olarak yüzde 15 azaltmalarını istedi ve bunu şimdilik gönüllü şekilde yapılacak talep yanlı bir önlem olarak görüyor. Ancak gerekirse önlemler acil bir durumda ‘zorunlu’ hale de gelebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön