26 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?

Küresel piyasada artan enflasyon nedeniyle ekonomileri zor bir dönemden geçen Avrupa, Rusya'ya bağlı enerjisi nedeniyle iyice krize girdi. Rus gazı ve petrolüne bağlı ekonomisi resesyon sinyalleri veren Avrupa, Merkez Bankası eliyle faiz artırmaya hazırlanıyor.



Enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde seyrediyor.

Avrupa Birliği doğalgaz darboğazına çare olması için olağanüstü tasarruf önlemlerine hazırlanırken, küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

CAPITAL ECONOMICS: AVRUPA RESESYONA GİRİYOR

Dolar endeksi çarşamba günü 106- 107 bandında hareketini sürdürürken, euro/dolar paritesinde ECB’nin 25 yerine 50 bps faiz artırımı yapacağı beklentisiyle salı günü eşitlikten hafif uzaklaşarak 1,02’nin üzerine çıkmış durumda. Ancak ECB’nin likidite koşullarını resesyon ihtimali olan ekonomileri göz önünde bulundurarak sadece 25 bps artırması paritede yeni düşüşler getirebilir. Ayrıca birlikte tüketici güveni temmuzda eksi 27’ye inerek tarihi dip seviyesine indi.

Dünya gazetesinin haberine göre; ECB’nin 50 bps artırımını bile “yeterince şahin bulmayan” analistler var ancak faizlerin 8 yıl sonra pozitife gelmesi, Euro’yu destekleyecek bir adım olarak görülüyor. Capital Economics Küresel Ekonomi Hizmetleri Direktörü ve eski BoE ekonomisti Jennifer McKeown, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Avrupa ılımlı bir resesyona girecek” diyor ve ECB’nin eninde sonunda faizleri resesyon ihtimaline rağmen yüzde 2’ye çekeceğini öngörüyor. McKeown BoE’nin ise teknik olarak resesyona girecek İngiltere için sıkılaşmada vites artırması gerekeceğini belirtiyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön