25 / 04 / 2024

Avrupa mobilyalarına Türk görüntü teknolojisi imza attı!

Avrupa mobilyalarına Türk görüntü teknolojisi imza attı!

Bilkentli mühendislerin geliştirdiği, koltuk üzerindeki kumaşları birkaç saniye içinde görsel illüzyonla değiştirebilen "Vizi" isimli teknoloji, Paris'te ünlü bir mobilya firmasınca kullanılacak...



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teknogirişim desteğini alan ve geçen yıl Silikon Vadisi'ne giden Bilkentli bilgisar mühendislerinin geliştirdiği "Vizi" isimli teknolojik cihaza, Avrupa'nın moda başkenti Paris'ten talep geldi. 


     Koltuk üzerindeki kumaşları birkaç saniye içinde görsel bir illüzyonla değiştirebilen teknoloji, Paris'te ünlü bir mobilya firmasınca kullanılmaya başlayacak. 


     Bilkent Üniversitesi Teknoparkı Cyberpark'ta çalışmalarını sürdüren bilgisayar mühendislerinden Ali Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknogirişim desteğiyle çalışmalarına başladıklarını anlattı. 

     Her türlü yüzeyin görüntüsünü ışık yoluyla değiştirebilen bir cihaz geliştirdiklerini anlatan Çevik, uygulamanın ilkini mobilya sektörü üzerinde yaptıklarını söyledi. 

     Mobilya mağazalarında, müşterilerin seçtiği koltukların kumaşlarının değişimi için kartelalar, kataloglar veya üç boyutlu çizim programları ile saatler harcadığını vurgulayan Çevik, müşterilerinin bu teknolojiyle satın alacakları kumaşı koltuk üzerinde görebilme imkanına kavuştuklarını dile getirdi. 

     "Vizi"nin mobilyanın kaplamasını özel ışınlar yollayarak, anında değiştirebilen özel bir cihaz olduğunu bildiren Çevik, şu bilgileri verdi: 

     "Beyaz kumaş kaplanmış koltukların üzerine müşterinin seçtiği kumaşı Vizi'yi kullanarak yansıtıyoruz. Böylece teknolojimiz sayesinde bir koltuğun döşemesi saniyeler içerisinde değiştirilerek yine aynı koltuğun üzerinde görülebiliyor. 

     Örneğin deri bir kumaş düz bir koltuğa kaplandığında üzerinde ışık yansımalarını hesaplayarak gerçekçi bir görüntü sunuyor." 

     Çevik, teknolojinin koltukları dokunmatik haline getirebildiğini de belirterek, böylece koltukların da ekran olarak kullanılabildiğini söyledi. 

     

     -Teknoloji, Avrupa'dan önce Türkiye'de- 

     

     Teknolojilerinin Türkiye'de bir mobilya firmasında kullanılmaya başladığını bildiren Çevik, yıl sonunda Türkiye geneline yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi. 

     Teknolojileri için en sevindirici gelişmenin Avrupa'dan geldiğini aktaran Çevik, Paris'ten lüks bir mobilya firmasından ön sipariş aldıklarını ve yakında bu şehirde de teknolojilerinin kullanılacağını belirtti. Çevik, Vizi'nin Paris'in merkezindeki bir showroomda müşterilerin kullanımına açılacağını söyledi. 

     

     -ABD ile köprüler kuruldu- 

     

     Geçen yıl TÜBİTAK tarafından ilk kez organize edilen Silikon Vadisi programına katılan 10 ekipten biri olduklarını anımsatan Çevik, "Buradaki deneyimimizden sonra anladık ki yenilikçi bir ürün geliştireceksiniz bunu pazarla iç içe geliştirmelisiniz. Müşterilerle birebir kontak halinde olmalısınız. Yaptığınız her şeyi pazarda ölçmek zorundasınız" diye konuştu.

     Silikon Vadisi'ndeyken oluşturdukları köprüler sayesinde çok yakında Amerika'da pilot uygulama ve satışlarının başlayacağını kaydeden Çevik, amaçlarının 3 yıl içinde Türkiye'de 2 bin 500 mobilya mağazasını Vizi kullanılır hale getirmek ve yurt dışında da başarılı satışlar geliştirmek olduğunu ifade etti. 

     

     -Her alan ekrana dönüşecek- 

     

     Çevik, teknolojilerinde hedeflerinin, icat edilmelerinden beri iki boyutlu ve dört köşeli olan ekran konseptini değiştirmek olduğunu belirtti. 

     Böylece görüntü dünyasını bir sonraki aşamaya götürmek istediklerini ifade eden Çevik, "Teknolojimizle, eğri büğrü de olsa tüm gerçek nesneler ekran haline dönüştürülebiliyor. İki boyutlu dört köşeli ekranlar yerine aslında her türlü nesne bir ekran olabiliyor. Mobilyada bir başarı hikayesi ürettikten sonra bunu her alanda insanların ekran olarak uygulayabileceği bir platforma dönüştürmek istiyoruz" ifadesini kullandı. 

     Teknolojinin geliştirilmesinde görevli ekip üyeleri arasında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Mert Küçük ve aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu Efe Subaşı da bulunuyor. 


AA


Geri Dön