25 / 04 / 2024

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Avrupa’da enerji krizi nedeniyle fabrikalar kapanıyor. Kağıt-ambalaj, kimyevi ürünler ve demir-çelik-alüminyum siparişlerinin ise Türkiye’ye kayması beklenirken ihracatta da yüzde 20 artış bekleniyor.



Avrupa'da yaşanan enerji krizi nedeniyle fabrikalar teker teker kapanmaya başladı. Rusya'nın enerji şirketi Gazprom’un gazı süresiz kesme kararının ardından hafta başında fiyatlar uçuşa geçti.

Avrupa’da gaz yüzde 30 daha zamlandı. Enerji fiyatlarının büyük artışı özellikle enerjiyi yoğun kullanan cam, kimya, kağıt, demir-çelik, alüminyum, gübre fabrikalarını zorluyor.

Sabah’ın haberine göre; Elektrik fiyatlarıyla başa çıkamayan fabrikalar üretimi azaltma ya da durdurma kararı alıyor. Durum böyle olunca demir-çelik-alüminyum, kağıt-ambalaj ve bazı kimyevi ürünlerde siparişlerin Türkiye'ye kayması bekleniyor. Bu sektörlerin ihracat oranlarında ise ortalama yüzde 20 artış öngörülüyor.

AVRUPA'DA ÜRETİM DURMA NOKTASINDA

Hollanda'da Delfzijl şehrindeki Damco Alüminyum fabrikası geçtiğimiz hafta kepenk indirdi. Aldel şirketi, yüksek enerji fiyatları nedeniyle Farmsum'daki fabrikasını kapatma kararı aldı.Norsk Hydro Slovakya'daki alüminyum tesisini ay sonunda kapatmayı planladığını açıkladı.

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Slovenya'nın alüminyum firması Talum ise üretimi kapasitenin beşte birine indiriyor. Alcoa da Norveç'teki Lista tesisinde bir hattı azaltma kararı aldı. Avrupa'nın 1 milyon tona yakın alüminyum kapasitesi ise şu anda devre dışı kalmış durumda. Avrupa'daki alüminyum ve çinko tesislerinin neredeyse yarısının kapandığı tahmin ediliyor.

Norveç merkezli dünyanın en büyük gübre şirketi Yara, Avrupa’da bulunan amonyak bazlı üre ve azotlu gübre üretiminde yüzde 50'lik bir kesinti yaptı.

Polonya'daki iki büyük gübre üreticisi ise faaliyetlerini durduracaklarını duyurdu.

Avrupa'da çiftçiler, gıda ve bira üreticileri panikte. Polonya'daki en büyük üçüncü bira şirketi Carlsberg Polska, bira üretimini durdurmayı planladığını söyledi ve diğer üreticilerin de aynı şeyi yapmak zorunda olduğunu belirtti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön