27 / 04 / 2024

Avuç içi kadar minyatür bahçeler!

Avuç içi kadar minyatür bahçeler!

Bir bahçe olsa, küçük bir kaseye sığsa, masanın üstünde dursa... Üstelik çimleri sulansa, ağaçları budansa … Hayal mi dediniz Hayır, gerçek. İşte minyatür bahçeler …



Geçtiğimiz günlerde e-posta kutuma düşen bir e-posta çok ilginç geldi bana. ‘Paspasın bahçeleri ' adını taşıyan bu e-posta 'yı açıp inceleyince çok farklı buldum. Daha önce yabancı dergi ve internet sitelerinde gördüğüm minyatür bahçelerdi bunlar. Emre Özberk 'ten gelen e-posta 'ya hemen cevap yazdım ve kendi tasarımı olan minyatür bahçeleri görmek istediğimizi söyledim. Mimar olan Emre Bey de buna çok sevindi. Birkaç gün sonra kendisini ve minik bahçelerini evinde ziyaret ettik. Yaptığı çalışmalara bayıldık. ‘Paspas 'ın Bahçeleri ' adlı bu bahçelerin hikayesi de ilginç.


GERçEK BİR BAHçE GİBİ

Uzun süredir bitkilere hayranlık duyan Emre Bey, doğanın sanat ve tasarımın bir parçası olarak kullanımı konusunda çalışmalar yapıyormuş. Son 5 yıldır da Bonsai sanatına ilgi duyuyor ve kendi ağaçlarını hazırlıyormuş. Daha sonra, minyatür ağaçların doğru ölçekteki modellerle birlikte ne kadar büyüleyici minik mekanlara dönüştüğünü keşfetmiş. Hazırladığı minyatür ağaçlara önce basit ahşap modeller eklemeye, sonra da minik bir bahçe oluşturacak yardımcı bitkiler kullanmaya başlamış. Böylece minyatür bir ağaç etrafında şekillenen minik bahçeler oluşmaya başlamış. Tıpkı gerçek bir bahçe gibi çimleri biçilen, sulanan, budanan ve sahibine mutluluk veren minik bahçeler... İlk bahçeler çok sevdiği kedisi Paspas 'ın mama kaplarında şekillendiği için de bu çalışmalara onun adını vermiş ve ‘Paspas 'ın Bahçeleri ' böylece ortaya çıkmış.

NE TÜR BİTKİLER VAR

Bahçelerde ardıç, şimşir, Berberis ve mazı başta olmak üzere, Bonsai için uygun özelliklere sahip bitkiler kullanılıyor. Bunları da yer örtücüler, sedumlar ve minik yapraklı, çiçekli bitkiler destekliyor. Mobilyalar, bahçelerin en önemli parçalarından. Hepsi gerçek boyuttaki türlerinin birer özgün modeli gibi, son derece basit ve sadece olması gerektiği kadar detay içeriyor. Tüm mobilya modelleri ahşaptan yapılıyor. Hepsi tek tek elde kesilip, yapıştırılıyor ve suya dayanıklı özel renkli vernikler kullanılarak boyanıyor. Minyatür bahçeler, küçük siyah seramik kaplarda ya da biraz daha büyük bambu kaplarda hazırlanıyor. Bahçelerin hazırlanış süresi, büyüklüğüne ve kullanılan bitki türlerine göre değişiklik gösteriyor. Bahçelerin ahşap modellerle birlikte ana hatlarıyla hazırlanması birkaç günlük zaman dilimine yayılıyor. Ancak, bitkilerin kaplarına alışması, ağaçların arzu edilen forma kavuşması ve de istenilen görsel kaliteye ulaşmak haftalar alabiliyor.


BAKIM ZAMANI

Minyatür bahçeler, her bahçe gibi bakım ve sevgi istiyor elbet. Üstelik onlar büyüklerine göre daha zahmetsiz. çok özel bir bakım gerekmiyor. Sadece dikkatle yapılacak bir sulama ile bitkiler uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Ek olarak yapmak gereken şeyler, bahçenin çimlerini, yani yer örtücü bitkilerini uzadığında biçmek ve dilerseniz minik ağacınızın uzayan dallarını budamak. Bunlar da zaten insanı en çok mutlu eden detaylar. Emre Bey, el emeği ile yaptığı bu güzel bahçeleri internet üzerinden satıyor. Fiyatları da 70-200 TL arasında değişiyor. Ne dersiniz, sizce de sevdikleriniz için çok değişik bir hediye olmaz mı


EV BAHçE DERGİSİ

 


Geri Dön