28 / 03 / 2024

Ayçiçek yağı, çay, şeker derken o ürüne de zam geliyor!

Ayçiçek yağı, çay, şeker derken o ürüne de zam geliyor!

Son 18 aydır rekor kırmayı sürdüren tarımsal girdi fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki dönemde mevsim etkisine bağlı olarak sebze-meyve fiyatlarında yükseliş görüleceğini belirtti.



Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksinin (Tarım-GFE) aylık yüzde 1,64 ve senelik yüzde 135,06 ilan edildiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, "Bu rakamlar, aylık düzeyde 2018 yılı Ağustos ayı hariç rekor olurken yıllıkta ise son 18 aydır olduğu gibi yine rekor kırmaya devam etmiştir" dedi. Çandır "Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105,70 ile üç haneli olarak açıklanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarak yüzde 135,06 rakamına ulaşmıştır" diye ifade etti.

Ayçiçek yağı, çay, şeker derken o ürüne de zam geliyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin ise (Tarım-ÜFE) aylık yüzde -4,34 ve yıllık yüzde 142,42 olduğunu belirten Çandır, "Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim sürekli sektörün aleyhine seyrederken Nisan-Mayıs ve Temmuz aylarında üretici lehine bir durum yaşanmıştır" değerlendirmesini yaptı.

Ağustos ayında ise durumun tekrardan üretici aleyhine döndüğünü söyleyen Çandır, "Yüzde -4,34'lük aylık düşüşe karşılık yüzde 1,64'lük aylık maliyet artışı ile üretici kayıp yaşamıştır. Yıllıktaki yüzde 142,42'lik üretici fiyatı artışına karşılık yüzde 142,28'lik bir girdi maliyeti artışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimi için kayıpları artıracaktır" diye k0nuştu. Peki sebze meyve fiyatları artacak mı? Sebze ve meyveye zam ne zaman gelecek? İşte detaylar...


Geri Dön