26 / 04 / 2024

AYD AVM Yatırımları Konferansı açılış konuşmaları ile başladı!

AYD AVM Yatırımları Konferansı açılış konuşmaları ile başladı!

Organize Perakende Sektörünün bugünü ve geleceğini tüm yönleriyle ele almak üzere, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen V. AVM Yatırımları Konferansı’nın ikinci günü açılış konuşmaları ile başladı.




“Farklılaşmanın Anahtarı: REKABET” başlığıyla düzenlenen konferansın, sektörün bilgi paylaşımı ve sürdürülebilir büyüme adına çok büyük önem taşıdığını belirten AYD Başkanı Hulusi Belgü, açılış konuşmasına çalışmalara verdiği destek için Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci  Egemen Bağış’a sektör adına teşekkürlerini ileterek başladı. 


AYD Başkanı Hulusi Belgü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri haline gelen alışveriş merkezlerinin de içinde yer aldığı organize perakende sektörünün  artık Türkiye’yi dünyada temsil eder konuma geldiğini vurgulayarak  “Alışveriş Merkezlerine bundan 550 yıl önce Kapalıçarşı ile öncülük yapmış olan coğrafyamız, 1988 yılında başlayan modern AVM’ciliğin dünya üzerindeki en güzel örneklerini vererek bugün aktif olan 300 alışveriş merkezi ile büyük bir sektörün ev sahibine dönüştü. Önümüzdeki iki yıl içerisinde açılacak çok önemli projelerle birlikte bugün 8,3 milyon metrekare olan bu büyüklük 350 adet ile 10 milyon metrekarelere ulaşmış olacak” dedi.  Henüz 25 yaşında olan Türkiye AVM Sektörünün özellikle son 10 yıl içerisinde hızlanan gelişimi ile çok özel ve önemli projelere imza attığını ifade eden Hulusi Belgü “AVM sektörü Dünyada ve Avrupa’da parmakla gösterilecek değerler oluşturdu. Geliştirilen projeler, gerçekleştirilen önemli etkinlikler, büyük ödüllere layık oldu. AVM Geliştiricisi, yöneticisi yerli ve uluslararası kurumların birbirleriyle rekabetlerinin sonucu gelen bu başarılar, Türkiye AVM sektörünün genel performansını da yukarılara taşıdı. Yıllık 50 milyar liralık ciro büyüklüğüne ulaşan alışveriş merkezi sektörüyle Türkiye, Avrupa’da söz 



sahibi konuma geldi. Yükseliş trendi yatırımcının ve Avrupa'nın dikkatini çekmeye başladı." dedi. Önümüzdeki hafta Fransa’da yapılacak, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de parlayan yıldız Türkiye’nin ‘Onur Ülkesi’ olarak yer alacağını hatırlatan Hulusi Belgü, “Türkiye AVM sektörü, gerek yatırımcısı, gerek içinde bulundurduğu kiracılarının ticareti, gerekse tüketicilerin memnuniyeti açısından, son yıllarda hep yükseliş trendi içerisinde oldu. Türk ekonomisinin en canlı sektörlerinden olan AVM ve perakende sektörleri birçok yatırımcı için çekiciliğini koruyor” dedi. 


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci  Egemen Bağış AYD’nin sektöre katkısının önemini vurgulayarak “AYD’nin sektöre katkısı yadsınamaz. Eskiden biz alışveriş için yurtdışına giderdik, şimdi ise yabancılar Türkiye’ye  geliyorlar. Özellikle İstanbul yabancılar için alışverişte tercih edilen bir şehir oldu. Türkiye artık yatırım için çok cazip hale geldi. Bu yatırımların arkasında AB sürecinin büyük önemi var. Bu yatırımlar istihdamı getirdi. Biz size destek vereceğiz siz de ortak sorunlarımızın çözümüne destek olacaksınız. Fransa’ya sektör olarak yapacağınız MIPIM çıkartmasını çok önemsiyorum. Sektörünüzün önünün çok açık olduğuna inanıyorum. OECD rakamlarına göre 2050 yılında Türkiye Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi olacak. Hepimizin  buna çok iyi hazırlanmamız gerekir. AB’ye de birlikte mesaj vermeliyiz. Söylediğim gibi AB sürecinin bu noktaya gelinmesinde büyük önemi var. Müzakere etmek sizin işinizin gereği. Ben de Bakan ve Başmüzakereci olarak burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.  Her birinizi AB müzakere heyetinin doğal üyesi kabul ediyorum” dedi.  Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin kuruluşunun 5.yılında 5.kez bu Konferansı düzenliyor olmasının AYD’nin sektöre getirdiği ivmenin bir göstergesi olduğunu belirten Egemen Bağış  “Alışveriş merkezleri Türkiye’nin yeni bedestenleri, yeni çarşıları oldu. Öte yandan bugün İstanbul’un, ticaret hacmiyle hem Türkiye içinde, hem bölgesinde, hem de dünya genelinde çok özel bir yeri vardır. Dersaadet aynı zamanda esnaflarıyla, esnaf alaylarıyla meşhur bir yer olarak ticarete merkezlik yapmıştı. İstanbul’un çarşıları, İstanbul’un ticaret anlayışı, İstanbul’un dünya ticaretinin kalbinin attığı bir merkez olması esasen bizim medeniyetimizin ticarete verdiği önemin de şahididir” dedi. 


AYD Kurucu başkanı Hakan Kodal’a plaket…

Açılış konuşmasından sonra AYD Başkanı Hulusi Belgü Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la birlikte AYD Kurucu Başkanı Hakan Kodal’a bir teşekkür plaketi sundu. 


Geri Dön