25 / 04 / 2024

Ayder'de yerel mimari esaslı konaklama birimleri yapılacak!

Ayder'de yerel mimari esaslı konaklama birimleri yapılacak!

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki doğal güzellikleriyle ünlenen Ayder Yaylası'nda yerel mimari esaslı konaklama birimleri yapılacak...




Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki doğal güzellikleriyle ünlenen Ayder Yaylası'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önemli adımlar atılıyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, Bakanlık, Rize Ayder Yaylası'nda plansız yapılaşmanın önüne geçecek önemli aşamalar kaydetti.

Yapılan çalışmalar, Ayder Yaylası'nın doğal güzelliğini koruyacak, marka değerini artırarak geleceğe taşıyacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Ayder Yenileme ve Koruma Projesi" hazırlandı.

Buna göre Ayder'i kapsayan toplamda 21 bin 614 metrekarelik alan "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un geçen sene Ayder ziyareti sonrası festival alanı olarak bilinen alandaki görüntü kirliliğine sebep olan salıncakların tamamı kaldırıldı.

Yayladaki kaçak yapıların önüne geçmek ve doğal yapının bozulmasını önlemek için Bakanlık tarafından kamulaştırma işlemleri de yapılırken hak sahibi vatandaşlarla görüşmeler devam ediyor.
 

- Yerel mimari esaslı konaklama birimleri yapılacak

 

Proje dahilinde Ayder'de kaçak yapıların tümü yıkılarak, yerel mimari esaslı konaklama birimleri inşa edilecek ve bu yapılar da belli bir alanda toplanacak.

Kaplıca bölgesi olarak bilinen mevcut termal otel yerine bölgenin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde, yatay ve yöresel mimariye uygun, aynı zamanda kongre turizminin de yapılabileceği yeni termal otel yapılacak.

- Yerin altında olacak şekilde otopark yapılacak

Rize Ayder'e araç girişi de tamamen yasaklanacak.

Yaylanın girişine doğal yapıya ve yeşile zarar vermeyecek tamamen yerin altında olacak biçimde  otopark yapılacak.

Ayrıca yapılacak atık su arıtma tesisiyle Ayder'deki derelere kirli suların deşarjının da önüne geçilmiş olacak.

 

Ayder’de kademeli kentsel dönüşüm başlıyor!


Geri Dön