26 / 04 / 2024

Aydın kamu yatırımlarından faydalanamıyor!

Aydın kamu yatırımlarından faydalanamıyor!

Aydın’ın Türkiye ekonomiye büyük katkı sağlamasına rağmen kamu yatırımlarından yeterince faydalanamadığını belirten Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Ankara’dan yağan yağmurdan kopan damlaların Aydın’da kaydırılmasını istedi.



Özel bir televizyon programına konuk olan ve Aydın ekonomisini değerlendiren AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Dağlarından yağ ovalarından bal akar, diye diye Aydınlıların bir elinin yağda bir elinin balda olduğunu sanıyorlar. Bizim bir elimiz yağda, bir elimiz balda değil. Biz iyi değiliz” dedi.


“SEKİZ VERİYORUZ BİR ALIYORUZ”


Aydın’ın kamu yatırımlarından aldığı payın binde dört olduğunu söyleyen Ülken, “Bu verilerle 48. sıradayız. Şimdi, ne veriyorsunuz, ne alıyorsunuz. Bizim ihracat rakamlarımız 500 miyon dolarla 600 milyon dolar aralığında. İthalat rakamımız 273 milyon dolar. Biz cari açığa, cari açık sorununa çözüm anlamında ülkeye katkı koyan biriyiz. 8 veriyoruz, bir alıyoruz. Türkiye’de sadece iki tane büyük şehirde hava limanı yok. Birisi Aydın. Aydın-Denizli otobanı bitmedi. Yapılmadı ve başlanmadı. Çevre yolu hala devam ediyor. Yeni bir stat yapılmadı. Olimpik yüzme havuzu yok. Tiyatro salonları yok. Turizme teşvik yok. Siklet merkezi, Antalya’dan dönemsel olarak Çeşme’ye kaydırıldı. Kuşadası ve Didim unutulmuş durumda. Tarımsal destekler anlamında, pamuk Aydın’da bitmek üzere. 2000 yılından önce bütün Güney Ege Bölgesi’nin başkenti olan Aydın’ın bölge müdürlüklerinin Denizli’ye kaymamasını istiyoruz artık. Güllük bölgesine. Güllük Limanı'na Çine’den madenlerimizin demiryoluyla taşınması lazım. Bunu da bekliyoruz hala daha. Biz hızlı treni de bekliyoruz” dedi.


“AYDINLILAR İSTEMEYİ BİLMİYOR”


Anadolu’daki ilk demiryolu hattının, Aydın-İzmir demiryolu olduğunu fakat hala hızlı treni göremediklerini ifade eden Hakan Ülken, “Havaalanı yok, hızlı tren yok, otoban yok, ulaştırmanın olmadığı, lojistiğin, ulaşımın rahat sağlanmadığı bir alanda, ekonominin gelişmesini bekleyemezsiniz. Çok kısa bir yorum, teşvik bölgesinin adaletsizliğiyle alakalı. Ülkemizin birçok ilinde de aynı durum söz konusu. Aydın ikinci bölgede, Antep üçüncü bölgede. Antep’in Aydın’dan daha az geliştiğini, birisi beni ikna etsin, gelsin. Yapısal reformların içerisinde en önemli çözüm önerilerimizden biri şu; Bizim, bölgesel teşvik uygulamasından acilen vazgeçilmesi ve sektörel teşvik uygulamasına geçilmesi yönünde önerilerimiz var. Artık inşaat sektörüne, inşaata dayalı büyümenin tıkanma noktasına geldiğini hepimiz fark ediyoruz, diye düşünüyorum. Bu Aydın için de geçerli. İstemeyi bilmiyor Aydınlılar. Sosyolojik boyutta da biraz buna değinmek lazım. Aydın yörece, yörük. Biz istemeyi pek bilmeyiz, biz istemeyi ar ederiz kendimize. Aydınlı, devletine sadık, vergisini ödeyen, kurallara uyan, sade, 'vur eline ekmeğini al' bir yapıya sahip” diye konuştu.


ANKARA’DAN YAĞAN YAĞMURDAN DAMLA BEKLENİYOR


Aydın için yatırım beklentileri olduğunu bildiren Ülken, “Aydınlı der ki; ''İhtiyacı olan alsın. Ben almayayım.'' Devletten alınanı haram görmese de mekruh görür. Ama anasının ak sütü kadar helal olduğunu, artık Aydınlının bunu bilmesi öğrenmesi lazım. Çünkü bu teşvik, destek ve hibelerin tamamı Aydınlıların da ve tüm Türkiye’nin vermiş olduğu vergilerden doğan bir ekonomik modelleme artık. Bizim birazcık, hafif itilmeye ihtiyacımız var. Hayırlı uğurlu olsun. Denizli milletvekilimiz de bölge milletvekili olması sebebiyle de bizim temsilcimiz, bakanımızdır. Aynı şekilde,  İzmir  milletvekilimiz de başbakanımız olmuştur. Tam ortada Aydın var. Aydın bir bakanlık almadı ama bir başbakanlık, bir tane bakanlık var. Artık bize biraz, o Ankara’dan yağan yağmurdan, damlaları biraz daha bu tarafa aktarırlar diye umut ediyoruz” dedi. 




Hakan AKIN/Aydın Denge


Geri Dön