19 / 04 / 2024

Aydın'da binaların depreme dayanıklılığı ölçülmeli!

Aydın'da binaların depreme dayanıklılığı ölçülmeli!

Aydın Hedef Gazetesi'nin yazarlarından Aydın Sarı bugünkü yazısında Aydın'daki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması gerektiğini kaleme aldı. İşte Aydın Sarı'nın o yazısı..



17 Ağustos depreminin yıldönümünü geride bıraktık. Yıldönümü nedeni ile tüm Türkiye’de olduğu gibi, Aydın’da da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. İlgililer deprem gerçeğini bir kez daha dile getiren basın açıklamaları yaptı, sergiler açıldı.


Depremin üzerinden geçen on yedi yılda Aydın olarak ne yaptık, neleri yapamadık noktasında ise hiçbir bilgi yok. Herkes depremin ne kadar ürkütücü bir şey olduğunun altını çiziyor, 17 Ağustos depreminde yerlebir olmuş binaların fotoğraflarını sergiliyor.


Peki Aydın olarak depreme hazırlık anlamında ne yaptık?


Bu sorunun yanıtını veren yok. Aydın’da binaların depreme dayanıklı olup olmadığının envanteri bile çıkarılmış değil. Kaç konut depreme dayanıklı, kaç konut güçlendirilmeli, kaç konut yıkılıp yeniden yapılmalı bu anlamda bir bilgi yok.


O zaman yapılanlar ne? Depremin 17. Yıldönümünde yaptıklarımız birer şovdan mı ibaret? Bakın biz deprem gerçeğini biliyoruz, siz de bilin demek mi oluyor?


Elbette bir karşılığı vardır bu soruların. Onu da etkili ve yetkili makamlar açıklayacaktır. Şu kadarını söylemek gerekir ki, olası bir depremde vatandaşların toplanacakları yerler bile belli olduğu konusunda şüpheler var. Ve biz depremi fotoğraflarla anlatmaya, fotoğraflarla depremi anlamaya çalışıyoruz.


Yapmayın, kendinizi kandırmayın. Bırakın halkı kandırmayı, kendinizi bari kandırmayın. Olası bir depremde fotoğraflar sizi koruyamaz; vatandaşı koruyamaz. Günü kurtarmak adına etkinlikler ile zaman öldürmek yerine ivedilikle Aydın’ın binalarının deprem karşısında durumunu ortaya koyacak bir envanter çıkarın ve buna göre yeniden yapılanmayı sağlayın.


Bırakın halkı ve kendinizi kandırmayı, Aydın’da yeni bir imar planı ile depreme karşı etkin önlemlerin alınmasının yolunu açın. Allah korusun olası bir depremde Aydın’da kaç bina ayakta kalır kimse bilmiyor, bu soruya yanıt bile veremiyor.


Bu gerçekler ışığında olası bir depreme ne kadar hazırlıklıyız?


Aydın Hedef Gazetesi/ Aydın SARI


Geri Dön