23 / 04 / 2024

Aydınlı imar planı mağdurlarına BŞB’den müjde!

Aydınlı imar planı mağdurlarına BŞB’den müjde!

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 binlik imar planı ile Didim'de bazı bölgelerin imarı iptal edilmesi nedeniyle başlayan olayda olumlu gelişmeler yaşandı. Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, bölgede yeri olanların haklarını alacaklarının sözünü verdi.




Aydın Büyükşehir Belediye meclisince kabul edilen Aydın'ın il bütününe yönelik 1/25000 ölçekli nazım imar planında Didim’in sınırları kapsamında bulunan Akyeniköy, Bozseki, Balova, Zümrüt'tepe, Akarkuyu olarak bilinen bölgelerin bazı kısımları Ekolojik Niteliği Korunacak alan olarak ayrılmasının ardından başlayan tepkiler ve itirazlar sonrasında olumlu gelişmeler yaşandı.

Ses Gazetesi'nde yer alan habere göre, süreç içerisinde yapılan bilgilendirme toplantıları ve görüşmelerin ardından Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ile Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla kamuoyunu bilgilendirdi. Basın toplantısına Belediye Başkan yardımcıları ile oda yönetim kurulu üyeleri hazır bulunurken, Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, bazı belediye meclis üyeleri ile çok sayıda emlakçı ile arsa sahibi katıldı.

Didim Ticaret Odası Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında ilk konuşan Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş “1/ 25 binlik ölçekli nazım imar planındaki yanlışlıklar konuşuldu. Bugün gelinen noktada hepimizi rahatlatacak bir mutlu sona erdi. Planlama sürecinde kamuoyunda sıkça yazıldı bir takım bilgi eksikliklerinden dolayı kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler oldu. 25 binlik nazım imar planı konusu Büyükşehir Belediye meclisine verilmiş yetki ve o çerçevede bunlar yapıldı. Planlama sürecinde Akyeniköy mahallesinin büyüklüğü düşünülürse plan kararlarından gelen Çevre Bakanlığımızın onayladığı yanlış yorumlamalara ve plancı isteklerinden dolayı 2011’deki onaylanmış hali 2016’de değiştirilmesinden kaynaklanmış. 2016’da bakanlığımız planları değiştirimiş ve 2 bölgemiz o planın dışındaydı ve haliyle BŞB ona uymak zorunda kaldığından, plandaki sorunun bir kısmı oradan diğer sorunda doğal alanın korunmasından kaynaklı olduğundan ortaya çıkmış. Şehven gözden kaçan durumlar neticesine BŞB meclisinde oy birliğiyle geçmiş. Bu süreçte bizde oda olarak iki defa davet edildik ama bizim planı gördüğümüz toplantılar değildi. Süreç içerisinde Belediye başkanımız ile beraber bu süreç için çalıştık ve bugün Aydın Büyükşehir belediye başkanımızı ziyaret ettik ve onun selamını getirdik. İfade ettiği şey şu; ‘BŞB kendi üzerine düşeni yerine getirecek ve ilk toplantıda ele alacak ve kimse mağdur olmadan o şekilde koruyacak şekilde sorunu çözeceğini beyan etti. Buradan da size bu müjdeyi vermek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Konuya ilk vakıf olduklarında bir grup vatandaş ile BŞB Genel sekreterinin yanına gittiklerini belirten Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise “Durumu yetkililere anlattık. Konu şöyle şekillendi. Çevre Bakanlığının tabiat parkı olarak ayrılmış bölge var; bakanlığın tasarrufu; daha önceki planın iptal edilmesi de TEMA Vakfının dava açması ve bunu kazanmasından kaynaklı; İlimiz için önemli olan 1/25 binlik planları yapılmasından dolayı daha önce Bakanlık tarafından ileriye dönük olarak korunma amaçlı yapılan alanlardan kaynaklı. Ardından ticaret odasına gelen müracaat neticesinde işbirliği yaptık ve BŞB Başkanımız ile görüştük. Plandan dolayı çıkan sıkıntılar meclise girecek şekilde hazırlandı. İmar Komisyonuna o haliyle girecek ve BŞB meclisine gelecek. Oradan komisyondan gelen haliyle onaylanır ve netice itibariyle bu kısımla olan sıkıntının tamamı halledilmiş olur.  Bir defa herkes rahat olsun. Önümüzdeki hafta sıkıntı tamamen çözülecek. Tüm bürokrat arkadaşların çalışma neticesinde ve bizim takibimiz ve BŞB Başkanımızın siyasi iradesiyle bu iş çözülecek. Bakanlığın yetkisinde yaptığı plana BŞB dahil olması söz konusu değil; bizim buradaki tavrımız şu olmalı; revizyon ne kadar olur bilemeyiz ama BŞB’ne kurum görüşü sorulduğunda bu anlamda kurum olarak görüşlerini sunacaktır. Fiili olan bu noktada BŞB tamamen değiştirmesi ve yok etmesinin imkanı yok. Bu noktaya kadar geldik. Bu bölgede yeri olanların hepsi haklarını aynı şekilde geri alacaklar; bunun sözünü veriyorum” şeklinde konuştu.

Konunun siyasi olarak yorumlanmasını belirten Başkan Atabay, “Bu süreçte lütfen bu kadar insanı ilgilendiren konularda tamamen bilgi sahibi olmadan durumdan kendisine vazife çıkaran ve özellikle siyasilere söylüyorum; insanların kafasını bulandırmasınlar. insanların mağdur olduğu yerden ekmek çıkarmak, ondan nemalanmak büyük bir vicdansızlık. Bu yapılmaması lazım. Bu noktada siyaset yapılmaz. Sosyal medyada yazılan ve sokakta yaratılmak istenilen laflara inanarak kendinizi üzmeyin. Bu siyasetsin doğasına da aykırı bir durumdur” dedi. 


Geri Dön