19 / 04 / 2024

Ayşe Hasol Erktin: Kentsel dönüşüm, yeşil dönüşüm olmalı!

Ayşe Hasol Erktin: Kentsel dönüşüm, yeşil dönüşüm olmalı!

Çevre Günü dolayısıyla yeşil binaların önemine dikkat çeken Has Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, yeşil binaların doğal çevrenin korunması için önemli bir fırsat olduğuna işaret etti...



Çevre Günü dolayısıyla yeşil binaların önemine dikkat çeken Has Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, yeşil binaların doğal çevrenin korunması için önemli bir fırsat olduğuna işaret etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göre. ülkemizde toplam 14 ila 15 milyon konutun yüzde 45'inin sağlıksız olduğunun belirtildiğini söyleyen Ayşe Hasol Erktin, "Bu, 7 milyon konutun yenilenmesi gerektiği anlamına geliyor. 400 milyar dolarlık, 10 ila 15 yıllık bir projeden söz ediliyor. Çok iddialı, hatta mevcut bütçe verileriyle olanaksız görünse dahi, bu hedefe belli bir oranda yaklaşılacağı anlaşılıyor. Yeşil binalarda yüzde 30 ila 40 enerji tasarrufu mümkün olabiliyor. 

Kentsel dönüşümün, bu anlamda yıllık 3 ila 4 milyar dolarlık tasarruf potânsiyeli olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Erktin, Türkiye'de enerji ithalatının cari açığının önemli bir bölümüne neden olduğu düşünüldüğünde, enerji tasarrufunun ülke ekonomisine katkısının ne denli önemli olduğunu da vurguladı. Kentsel dönüşümü "yeşil" dönüşüm olarak düşündüğümüzde, büyük bir fırsat yakalayacağımızı söyleyen Erktin, "Yeşil dönüşüm, hem insan odaklı kentlerin, hem de enerji tasarrufu yoluyla ekonomik refahın önünü açacak. Yalnızca sürdürülebilirlik ilkeleriyle, bilinçli mimarlıkla, kentsel dönüşüm, yeşil dönüşümle taçlanabilir" şeklinde konuştu. 



Dünya 


Geri Dön