26 / 04 / 2024

Ayvalık Tabiat Parkı imara mı açılıyor?

Ayvalık Tabiat Parkı imara mı açılıyor?

11 Şubat 2019’da ihaleye çıkan Ayvalık Parkı için Ayvalık halkı imza kampanyası başlattı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise Ayvalık Parkı’nın doğal kalmasını talep etti.



Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin Ayvalık Tabiat Parkı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Park 11 Şubat 2019’da ihaleye çıktı.

Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre; Başkan Ergin yaptığı açıklamada; “Tabiat Parkı içinde sekiz tane günübirlik kullanım alanı belirlenmiş. Öncelikle buraların halkın olduğunu hatırlatmak ve halka açık kalmasını istiyoruz.” dedi.

Başkan Ergin; “İhale yaptıklarında buralara kimlerin geleceği belli değil. Halkın giriş-çıkışı sınırlandırılmış veya ücretli olacak” dedi.

Başkan Ergin, söz konusu alanlara kamp, büfe, kafe gibi tesislerin açılması ile sınırlı kalınmayacağı, yapılaşmaya açılacağı endişesini de vurgulayarak; “Bu yol açıldıktan sonra daha büyük ve yoğun yapılaşmaların oluşmasından endişe ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tabiat parkını ranta teslim etmeyeceğiz

2004’de Ayvalık Adaları Tabiat Parkı planı yapıldığını dile getiren Başkan Ergin, “2009'da, ben Küçükköy Belde Belediye Başkanı'yken de bu girişimleri dava konusu yapmıştım. Hukuk mücadelesi ile bozdurmuştuk. Şimdi yine planlar üzerinde oyun oynanmak istendiğini düşünüyorum” dedi.

Başkan Ergin, ihalenin iptal edilmesini ve Tabiat Parkı'nın doğal kalmasını talep etti. Aksi bir durumda, yasal platformda her türlü mücadele kararlılığını sergileyeceklerini anlatan Başkan Ergin, Ayvalık Adaları'nı ve Tabiat Parkı'nı ranta teslim etmeyeceklerini açıkladı.

Ayvalık Tabiat Parkı imara mı açılıyor?

Kıyılarımız rantın değil, halkın ortak malıdır

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun; “Bu ihale sonucunda inşa edilecek tesislerin yoğunluğu ve ne yapılacağına dair şartnamede belirsizlik var. Bakanlık Ayvalık halkına bilgi vermedi. İki, üç katlı yapılaşmalara açılmasından endişe duyuyoruz.” açıklamalarında bulundu

Başkan Coşkun, “Bakanlığın Kiralama iradesi hukuka açıkça aykırı olduğu gibi Kıyıları halka kapatacak ve ranta açacaktır. Bu haliyle hiçbir” kamu yararı” taşımadığı bellidir. Kamu yararı taşımayan bu ihalelerin kimlere yarar sağlamak için istendiği şaibelidir. Ayvalık Adaları ve Tabiat Parkı içinde Ekolojik yapıya zarar vereceği belli olan bu kiralama ihalelerine izin vermeyeceğiz. Ayvalık'ta Halka rağmen yaratılmak istenen oldu bittilere boyun eğmeyeceğiz” dedi. Coşkun, “Ayvalık Adaları ve Tabiat Parkı ile bu bölgedeki kıyılarımız rantın değil halkın ortak malıdır. Halka kapatılamaz” ifadelerini kullandı.

Ayvalık Tabiat Parkı imara mı açılıyor?

Halk protesto mitingi yapacak

Ayvalık’ta vatandaşlar ihalenin iptali için imza kampanyası başlattı. Ayvalıklılar ayrıca yarın saat 13:00'te protesto mitingi düzenlenecek.

Türkiye'nin en büyük tabiat parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Milli Parklar statüsü içinde bulunuyor. 19 bin hektarlık alanı kapsıyor. Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olma özelliğini taşıyan alan içinde Hattuşa Koyu ve Pınar Boğazı ile 23 ada yer alıyor.

Endemik bitki türlerinin olduğu tabiat parkında bölgeye özgü kızılçam ağaçları ve deniz de dahil. Kızıldeniz'in derinliklerinde görülen kırmızı mercanlar, burada 30 metrede yaşıyor.

 


Geri Dön