25 / 04 / 2024

Az katlı taş yapılara teşvik geliyor!

Az katlı taş yapılara teşvik geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yöresel ve yatay mimarinin desteklenmesi için az katlı taşlı yatay mimariye teşvik edecek uygulama hayata geçirecek. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yöresel ve yatay mimarinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için yapılan düzenlemeyle az katlı kesme taş yığma yapılar teşvik edilecek. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenlemeyle geleneksel Anadolu mimarisinin örneklerini yansıtan kesme taş yığma yapıların önündeki engeller ortadan kaldırıldı. 

Az katlı taş yapılara teşvik geliyor!

Buna göre, geleneksel taş yığma yapılardan yatay mimari anlaşıyla 3 katı geçmeyenler imar teşvikinden faydalanabilecek. Söz konusu yapıların, duvarlarının genişliği 25 santimetreyi geçen kısımları, taban alanı ve inşaat emsalinden muaf olacak. Böylece 60-90 santimetre arasında genişliklerde duvarlara sahip olduğundan taban alanı ve emsal sınırlamaları sebebiyle kullanılmayan bu tür yapıların yaygınlaştırılması sağlanacak.

Balkonlar, bina girişinde yer alan "taşlık" ve "sofa" emsal sınırlamalarından muaf tutulacak

Yönetmeliğe göre, kesme taş yığma yapıların balkonları ile bina girişinde yer alan "taşlık" ve "sofa" gibi birimleri de benzer şekilde parselin toplam emsalinin yüzde 30'u içinde olması koşuluyla emsal sınırlamalarından muaf tutulacak. 

Yapılan değişikliklerle doğayla, yöresel dokuyla uyumlu, insan yaşamını merkezine olan afetlere karşı dayanıklı yapıların teşvik edilmesi, kesme taş yığma yapıların kentsel dokuya uygun olarak yaşatılması amaçlanıyor.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik 2021!


Geri Dön