26 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Ege Dünya Ticaret Merkezi umuyorum yüksek fiyattan satılır!

Aziz Kocaoğlu: Ege Dünya Ticaret Merkezi umuyorum yüksek fiyattan satılır!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMSF'nin Ege Dünya Ticaret Merkezi projesiyle ilgili iktisadi bütünlüğün satışı kararına karşı olmadıklarını belirterek, "Umuyorum en yüksek fiyattan satılır" dedi.



İzmir'de yapımı yılan hikayesine dönüşen, 15 yıla yakın süredir imar planlarına açılan davalar nedeniyle temel aşamasında kalan ve kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi projesiyle ilgili TMSF, hisselerini ihaleyle satma kararı aldı.


Bugün yayınlanan ihale ilanı sonrası gazetecilere açıklama yapan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, satışa karşı olmadıklarını, hisselerin alımı konusunda belediye olarak bir şeyler yapıp yapamayacaklarını değerlendireceklerini ifade etti.


Ege Dünya Ticaret Merkezi ne kadara satılıyor?


Arazi üzerindeki imar sorunları çözüldükten sonra TMSF'nin arsayı satmak istediğini, ancak buna razı olmadıklarını, proje üzerindeki belediye hissesini ek protokolle yüzde 12'den 30'a çıkardıklarını anlatan Kocaoğlu, şunları kaydetti:


"Şu anda 117 milyon dolar bir muhammen bedelle ihaleye çıkmış durumda. Biz de takip edeceğiz. Biz yüzde 30 hissemizi satmıyoruz. EGS ve Güçbirliği ile yaptığımız hak protokolünü TMSF ile de yaptık. Bu tescil edildi. Kim alırsa alsın bizim zaten belediye binasına ihtiyacımız var ve bu projeyi gerçekleştireceğiz. İBB yüzde 30 civarında yaklaşık 30 bin metrekare net bir belediye hizmet alanına kavuşacak.


Satışına bugünkü koşullarda bir karşı çıkışımız söz konusu değil. Geçmişte karşı çıktık. Doğru da yaptığımıza inanıyoruz. Ama bugün artık herkes tarafından bıçak kemiğe dayandı."


-"Maddi, manevi zarar"


Projenin yarıda kalmasının sadece maddi olarak değil, manevi olarak da kente zarar verdiğine dikkati çeken Kocaoğlu, bazı kesimlerin bu projeyi göstererek İzmir'de yatırımcının önünün kapatıldığını iddia ettiğini, "suni biçimde ortalığı bulandırmak isteyenlere de artık fırsat vermek istemediklerini" anlattı.


Kocaoğlu, belediye olarak ihaleye girerek hisseleri alma konusunu da değerlendireceklerine yönelik mesajlar verdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:


"Hayırlısıyla, umuyorum yüksek fiyattan satılır. Ben ne Güçbirliği ne EGS’nin mağdur olmasını istemiyorum. Bu bir servet. Bu servetin aslı da özü de Büyükşehir Belediyesi’nin. Maalesef geçmişte bir şey yapılmış. Çeşitli süreçler, sıkıntılar yaşanmış. Geriye dönüp kimseyi eleştirmenin suçlamanın, kente, kentliye faydası yok. Yaşanan süreç hayırlı olsun diyorum. Durumu bürokrat arkadaşlarla değerlendirip, 'biz bir şey yapabilir miyiz' diye masaya yatıracağız."


-Yılan hikayesine dönmüştü


Büyükşehir Belediyesi'ne ait garaj için açılan ihale sonrası Güçbirliği ve EGS Grubu tarafından başlanan proje kapsamında ikiz kulelerden oluşan yapıda iş, alışveriş ve eğlence merkezlerinin yanı sıra belediye hizmet binası da yer alacaktı. 1998 yılında temeli atılmasına rağmen imar planı değişikliklerine açılan davalarla duran proje yargı sürecinin yıllar boyu devam etmesiyle kent merkezinde bir bataklığa dönüşmüştü. 


İmarla ilgili sorunları geçen yıl çözülen projenin en büyük hissedarı konumunda olan TMSF ile yürütülen görüşmeler sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin payı yaklaşık 2 kat artırılmıştı.  


Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan satış ilanında TMSF'nin, "Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü"nü 9 Eylül 2014 günü satış ihalesine çıkaracağı belirtildi.


AA


Geri Dön