28 / 03 / 2024

Aziz Kocaoğlu: İnciraltı kentin gündeminde kalmalı!

Aziz Kocaoğlu: İnciraltı kentin gündeminde kalmalı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçim bildirgesinde de yer verdiği İnciraltı’nın planlanması ve Yarımada’nın kalkınması konuları için “ortak akıl” turlarına başladı. Kocaoğlu "İnciraltı kentin gündeminde kalmalı" dedi




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçim bildirgesinde de yer verdiği İnciraltı’nın planlanması ve Yarımada’nın kalkınması konuları için “ortak akıl” turlarına başladı. İlçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye bürokratlarını bir araya getiren Başkan Kocaoğlu, “İnciraltı’nı kentin gündeminde tutalım, çünkü burasıyla ilgili bir emrivakiyle karşı karşıya olduğumuz ve bunun pişmesinin beklendiği gibi bir endişem var” uyarısı yaptı.


Kent yönetiminde İzmirlilerin proje geliştirme ve karar verme süreçlerine katılımına büyük önem veren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, “ortak akıl” arayışını İnciraltı ve Yarımada toplantılarıyla sürdürdü. “Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışı” çerçevesinde peşpeşe düzenlenen İnciraltı ve Yarımada toplantılarına ilçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye bürokratları katılarak görüş bildirdi. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğinde tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen toplantılardan ilkinde “İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ele alındı. Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinin bulunduğu Yarımada’nın kalkınması ve planlanması için, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda, bölge stratejisi konusundaki projeler ele alındı. Stratejik planın sunumunu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu gerçekleştirdi. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “ortak akıl” çerçevesinde hareket ettiklerini söyleyerek, “Katılımcı yönetişim anlayışını İzmir’de yaşama geçirmeye, birlikte karar vermeye çalışıyoruz. Türkiye’de ilk defa böyle bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yerel demokrasinin gelişmesine katkıda bulunarak ülkemiz için örnek olmak istiyoruz” dedi. 


Halkla birlikte yapacağız

Toplantılarla ilgili değerlendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem Yarımada için hem de İnciraltı için doğru planlama istediklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Yarımada'da bozulmadan, çevreyi koruyarak ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturabilirsek, bu sadece İzmir için değil, ülkemizin kalkınmasında da kaldıraç rolü üstlenen bir proje olur. Yasaların el verdiği şekilde, maddi-manevi Yarımada için çalışacağız. Bu projeyi halkla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacaktır” dedi. Başkan Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Yarımada projesini yürütmek için yeni bir yapılanmaya gideceklerini de sözlerine ekledi


Yarımada bölgesindeki tek su kaynağının Çamlı Barajı olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu: 


Çamlı sitemi, RES tepkisi

“Yarımada’da en stratejik ürün su. Yer altı barajları konusu var, ama Yarımada’nın tek su kaynağı var, o da Çamlı Barajı. Merkezi hükümet sağ olsun, onu da heba etti. Bu durumda bir yandan mesela Karaburun’da yer altı barajlarını yaparak oradaki su rezervlerini artırmamız, diğer yandan Urla ve Çeşme’nin ihtiyacını merkezden götürdüğümüz hatla takviye etmemiz lazım. Bir damla suyu heba etmememiz lazım. Ayrıca taş ocağının Yarımada’da ne işi var? Taş ocağı verme yetkisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeyken biz bir tane bile vermedik. Baktılar işin içinden çıkamıyorlar, yetkiyi bizden alıp Valiliğe verdiler. Balık çiftliklerine karşı olmak ve ‘hiç olmasın’ demek ayrı şey. ‘Balık çiftlikleri kıyıya zarar vermeyecek uzaklıkta olsun’ demek ayrı şey. İkisini karıştırmamak gerek. Benim görüşüm, çiftliklerin kuralına uygun olarak ve kuralına uygun mesafede üretim yapmasıdır. Rüzgar enerji santralleri (RES) de öyle. Adamın gelip evinin dibine kuruyorsun. Niye? Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Ankara’da harita üzerinden nokta aldığı yerlere, yatırımcı da bizzat gelmiyor, taşeronunu gönderiyor. Halbuki bunlara belli yerlerde ve belediyelerle birlikte karar verilmesi gerek. Getiriyi maksimum düzeye, götürüyü ise minimum düzeye indirmek için kurallar koymak gerek. Biz hepsini bir arada, birbirine zarar vermeden nasıl yaşatırız konusunda yol haritası belirlemeye çalışıyoruz”. 


İnciraltı'nda ‘ortak duruş’ çağrısı

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen ikinci toplantı ise İnciraltı'nın planlanmasıyla ilgiliydi. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan İnciraltı planları ile devam eden hukuksal süreç hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıların önümüzdeki dönemlerde de devam etmesine ve “ortak duruş” sergilenmesine karar verildi. 


İnciraltı'nın önemine değinen Başkan Kocaoğlu, “Ne yaparsak yapalım, ne karar verirsek verelim, mutlaka bu alanın kente kazandırılması ve korunması gerekiyor. Bu şekilde, plan yapmayarak burayı korumak mümkün değil” şeklinde konuştu. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoğunluğun burada ne olması, zemin kullanım alanının belirlenmesi, Kuzey'deki tüp geçidin nerede başlayıp nereye gittiğinin belirlenmesi gibi çeşitli konularda bizlerin, bu kentte yaşayanların karar verip mutabık kalması ve Merkezi Hükümet’e ‘Biz böyle bir planlama istiyoruz’ diye kalın çizgilerle anlatması lazım. İlkelerimizi belirleyip bu noktada diretmemiz ya da 'biz planlama istemiyoruz' dememiz lazım”. 


İnciraltı konusunda hem Büyükşehir Belediyesi'nin hem de ilçe belediyeler ile meslek odalarının çeşitli davaları olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bakanlık tarafından burasının planlanması konusunda İzmir kentinde birlikte hareket olmasa, dava süreçleri olmasa çoktan altından girip üstünden çıkma durumu söz konusu olurdu. Tuzla'nın satışı durduruldu ama yarın yine tekrarlanacak. O proje ısıtılıp ısıtılıp önümüze konacak ve hayata geçirilmeye çalışılacak.”


İnciraltı konusunun kent gündeminde kalması gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu çalışmaları hep birlikte sürdürüp belirli aralıklarla toplanmamız gerekiyor. Konuyu kentin gündeminde tutalım, çünkü burasıyla ilgili bir emrivakiyle karşı karşıya olduğumuz ve bunun pişmesinin beklendiği gibi bir endişem var” dedi.


Toplantılara kimler katıldı?

Havagazı'nda düzenlenen toplantılara Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tomar, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kamile Aktuğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Koç, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Huriye Uysal, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeniz Çıkış, Katip Çelebi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Eğercioğlu, Katip Çelebi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Eren, İNOVİZ İzmir Sağlık Kümelenmesi Derneği Başkanı Enver Olgunsoy Büyükşehir Belediyesi danışman ve bürokratları katıldı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön