25 / 04 / 2024

Bafra'da Karadeniz'in en büyük arboretum çalışmaları sürüyor!

Bafra'da Karadeniz'in en büyük arboretum çalışmaları sürüyor!

Bafra Kuşçular köyünde 220 dönüm alanda yerel ve endemik, egzotik türlerin yer aldığı 18 bin adet ağaç dikilecek. Şu ana kadar 9 bin civarında ağaç dikimi gerçekleştirilen alanda bin 600 metre yürüyüş yolu oluşturulacak.




Samsun’un Bafra ilçesinde Karadeniz’in en büyük arboretum çalışmaları hızla devam ediyor.


Bafra Kuşçular köyü mıntıkasında 220 dönüm alanda yerel ve endemik, egzotik türlerin yer aldığı 18 bin adet ağaç dikilecek. Şu ana kadar 9 bin civarında ağaç dikimi gerçekleştirilen alanda bin 600 metre yürüyüş yolu ve içerisinde suni göl oluşturulacak. 1 Mart 2013 yılında Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi’nin direktifleriyle başlatılan çalışmalar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Acar tarafından çizilen proje kapsamında hızla devam ediyor.


1 Mart 2013 tarihinde çalışmalara başladıklarını belirten Bafra Orman İşletme Müdürü Ahmet Ulukan, “Şu anda fidan dikim aşamasında fidanlarımızı dikiyoruz. Bafra’da Karadeniz Bölgesi’nde şu ana kadar yapılan ikinci ve en büyüğü alanına sahip bir arboretum olacak. Şu ana kadar buraya 150 tür getirdik ve dikim çalışmaları yapılmakta. Yöremizde ki öğrencilerimize faydalı bir alan oluşturmuş olacağız. İlkokulundan tutun üniversitedeki öğrencilerimize, eğitim kurumlarının tamamına faydalı bir alan olacak. 18 bin fidanı sahaya dikeceğiz ancak bunlarda yeterli olmayacak bunların hacrinde de egzotik dediğimiz türleri de tekrar hocamızın talimatlarıyla tedarik edeceğiz ve sahamıza onları da dikeceğiz. Şu anda 150 olan tür sayısını 200-250 türe çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.


Türkiye’de 4- 5 tane arboretum olduğunu söyleyen Ulukan, Bafra’dakinin Orman Genel Müdürlüğü’nce yapılan en büyük arboretumlardan birisi olduğunu ifade etti.


220 dönüm arazide başlatılan çalışmalarda alanda 18 bin ağacın yanı sıra 16 bin metrekare yürüyüş yolu, suni göl ve bisiklet yollarıyla Karadeniz’in en büyük arboretum olma özelliği taşıyor.


Bafra Haber


Geri Dön