19 / 04 / 2024

Bahçeşehir ve Sultanbeyli'ye 2019'a kadar raylı sistem ulaşmış olacak!

Bahçeşehir ve Sultanbeyli'ye 2019'a kadar raylı sistem ulaşmış olacak!

KİPTAŞ ’ın ‘Vaditepe Bahçeşehir’ projesinin tanıtımını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, programın ardından basın mensuplarının ulaşımla ilgili sorularını cevaplandırdı. Topbaş önemli açıklamalar yaptı




Metro ağları ve raylı sistemlerle ilgili projeleri kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da dünyanın pek çok şehrinde olmayan çok ciddi raylı sistem yatırımlarını planladıklarını söyledi. Şehrin 2019 yılına kadar 400 kilometre aylı sisteme erişeceğini vurgulayan Başkan Topbaş, “İstanbul’da kentin iç bölgelerindeki yoğunluğu taşıyacak raylı sistemleri 2019’da kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Bahçeşehir ve Sultanbeyli raylı sistemlerini 2019 sonrası için düşünmüştük. Ama yoğun bir talep üzerine proje çalışmasını hızlandırdık. İnşallah 2019 sonunda bitirilecek şekilde Sultanbeyli ve Bahçeşehir’e modernize edilmiş banliyö hatlarının gelmesi için projelendirme çalışmaları devam ediyor. Bu müjdeyi vermek isteriz” diye konuştu.


Metrobüs hattının İstanbul’da çok önemli bir ulaşım sistemi olarak hizmet verdiğini ve yoğun talep dolayısıyla zaman zaman sıkıntıların yaşandığını gördüklerini ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılması için proje çalışmaları devam ediyor. Bahçelievler’den Beylikdüzü’ne kadar uzanan metro hattını Ulaştırma Bakanlığı’na verdik. Projelendirmesi devam eden bu hattı bakanlık yapacak. Hattın Silivri’ye kadar uzanacak kısmı daha sonra yapılacak.”


Marmaray’da sıkıntısı yaşanmaz


Kadir Topbaş, 29 Ekim’de açılacak  Marmaray  ile ilgili bir soru üzerine de hatta birkaç aydır test sürüşlerinin yapıldığını belirterek, “İnşallah 29 Ekim’de Cumhuriyetimize asırların projesi olarak Cumhuriyetimizi taçlandıracak bir proje İstanbul’un önemli bir kazanımı olarak devreye girecek. Ulaşım olarak İstanbul’da en önemli ağırlığı taşıyacak bir hizmet unsuru olarak ortaya çıkacak. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Hatta sinyalizasyon sıkıntısı olmaz. Marmaray’ın açılmasıyla Asya’nın en doğusundan İngiltere’ye kadar gidecek olan bir raylı sistem aksı ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.


İki kıtayı bağlayan sistem kapsamında eski banliyö hatlarında rehabilitasyon çalışmaları, diğer taraftan da hızlı trenle ilgili çalışmalar devam ettiğini anlatan Topbaş, şunları kaydetti;


“Marmaray’da Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki güzergah hizmete girecek. Ayrılıkçeşme’de Kadıköy-Kartal Metrosu’na aktarma yapılabiliyor. Diğer tarafta da Kazlıçeşme ve Yenikapı’da banliyö hatları bitinceye kadar otobüslerle takviye edeceğiz. Bu sistem tamamlandığı zaman İstanbul doğu-batı aksında önemli bir hattı kazanmış olacak. Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’dan benim özellikle ricam; Gebze’den Çerkezköy’e kadar bütün hattın hafif metroya dönüşmesi ve böylece modern bir banliyö olması. Bu Avrupa’da birçok kentte var. Kendisi de böyle bir çalışmanın talimatını vermişti. Böylece geçmişte kullandığımız banliyö hattından çok daha hızlı, daha konforlu ve modern bir sistem olarak kente hizmet verecek.


İBB


Geri Dön