27 / 04 / 2024

Bakan Cahit Turhan Kanal İstanbul için tarih verdi!

Bakan Cahit Turhan Kanal İstanbul için tarih verdi!

Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul projesi ile ilgili çıkışlarına cevap veren Ulaştırma ve Altyyapı Bakanı Cahit Turhan, ''İlk kazma bu yıl vurulacak. Hedefimiz 2026'da hayata geçirmek'' diye konuştu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 24 TV'de  Ankara  Temsilcisi Melik Yiğitel'in sorularına cevap verdi.

Star'da yer alan habere göre; Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul projesi ile ilgili çıkışları hakkında konuşan Turhan, 'İmamoğlu'nun projeyi durdurma ve değiştirme yetkisi yok.' dedi.

Turhan sözlerine şöyle devam etti:

''Biz Kanal İstanbul projesini sayın Cumhurbaşkanımız start verdiğinde, 2011'in nisan ayında bunu verdiğinde bu projeyle ilgili olan devletin kurumları bu devlet projesidir. Bu milletin projesidir. Bu yapılınca açılınca bütün vatandaşlarımız görecek. Bunun sadece İstanbul Trafiğindeki deniz trafiğini rahatlatmaktan öte kazanımlarını görecek. Biz ilgili bakanlıklarla Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaptık. Kanal İstanbul'un inşasıyla ilgili tarafların sorumluluklarını belirledik. Bunun altına imzalar atıldı. Bu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin zamanındaki Meclis'inden geçti. Buna tek başına karar veremez ve yargıdan döndü. Yargı ben bu protokolden imzamı çekiyorum diye yargıya gitti. Yargı reddetti bunu Senin bu protokolden geriye çekme yetkin yok. Belediye Meclisi'i kararı çıkarman lazım. Çoğunluğu yok. demokraside yaşıyoruz. Biz devletiz İstanbul'daki bir belediye başkanı bir devlet projesini durdurmak gibi bir hakkı yetkisi yoktur. buna devletin hükümetin yetkili organları karar verir. Eğer buradaki sorumluluklarını yerine getirmekten imtina ediyorsun. Biz o sorumlulukları yerine getiririz. Faturasını da belediyeye göndeririz. Hukuk ölçüsü içerisinde öder ödemez onunda hukuk kararını verir.''

Kanal İstanbul projesiyle ilgili Montrö eleştirileri hakkında konuşan Bakan Turhan, bu eleştirilerin şehir efsanesinden ibaret olduğunu sözlerine ekledi.

İLK KAZMA BU YIL VURULACAK

Bakan Turhan, Kanal İstanbul'a ilk kazmanın bu yıl vuralacağını söyleyerek, 'Hedefimiz 2026'da hayata geçirmek.' açıklamasında bulundu.

Küçükçekmece Gölü'nde deniz hayatının başlayacağını ifade eden Turhan, 'Marinalar yapılacak, balıklar tutulacak.' şeklinde konuştu.


Geri Dön