16 / 04 / 2024

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 6. Bakanlar üçlü toplantısı yapıldı!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 6. Bakanlar üçlü toplantısı yapıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'yle ilgili, "Bu bir uluslararası, bölgesel işbirliği projesidir. Refah ve kalkınma projesidir" dedi...



Bakan Yıldırım, bir otelde düzenlenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 6. Bakanlar Üçlü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili ile projenin son durumunu değerlendirmek amacıyla kente geldiklerini söyledi.


Projenin geldiği durumu bir kez daha gözden geçirdiklerini, inşaatların ilerleme durumunu değerlendirdiklerini anlatan Yıldırım, çalışmanın sadece Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ı ilgilendirmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Bu bir uluslararası, bölgesel işbirliği projesidir. Refah ve kalkınma projesidir. Asırlar boyunca doğudan batıya, kervan yollarının, ipek yollarının güzergahı olan bu topraklar, bugün de modern demiryollarıyla birbirine bağlanıyor. Bu projeyle Çin’den Londra’ya kadar bir yük ve yolcu taşıma güzergahı tesis etmiş oluyor."


Bakan Yıldırım, gerek Türkiye gerekse Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki çalışmaların tüm hızıyla sürdüğüne dikkati çekerek, "Bu proje toplam 820 kilometrelik bir modern demiryolu altyapısıdır. Ayrıca hat boyunca lojistik merkezleri planlanmıştır. Projeyle ilgili altyapı hizmetleri büyük oranda tamamlanma seviyesine gelinmiş durumda. Önümüzdeki dönemde elektro mekanizması ve sinyal işleri ağırlıklı olarak gerçekleştirilmiş olacak. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması için aynı heyecan ve gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.


Yıldırım, 2014 yılı bitmeden projeyi işletmeye almayı hedeflediklerini belirterek, ilgili ülke yetkililerinin proje için önemli gayret gösterdiklerini söyledi.


- " Proje dünyaca önemli bir projedir"


Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Memmedov, projenin serbest ticaret için önemli bir ulaşım altyapısı olacağını anlatarak, şunları kaydetti:


"Azerbaycan bölümünde çalışmalar tam hızıyla sürüyor. Proje dünyaca önemli bir projedir. Bu projeyle hakikaten dünya taşımacılık siyasetine ne kadar büyük önem verildiğini görebiliyoruz. Yakın zamanda da söylediğim gibi bu proje yük ve yolcu taşımacılığında çok büyük bir rol oynayacaktır. Dünyada kriz devam ederken, biz bunlara bakmayarak bu projeyi devam ettiriyoruz. Bu alkışlanacak bir durumdur. Bu proje üç ülke anlayışından, bölge anlayışından, dünya anlayışına geçmiştir. Doğu ve batıyı birleştirecektir."


Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Kvirikashvili de Kars'ta gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını ifade etti.


Toplantının olumlu geçtiğine değinen Kvirikashvili, "Burada yaptığımız söz konusu toplantı çok verimli geçti. Bu proje sadece bölgeyi değil, Avrupa ve Asya'yı da yakından ilgilendiriyor. Türkiye, Azerbaycan tarafından aynı çalışma Gürcistan tarafında da sürüyor."


Daha sonra bakanlar Yıldırım, Memmedov ve Kvirikashvili projenin protokolünü imzaladı. 


Kars Valisi Eyüp Tepe de toplantının sonunda Yıldırım, Memmedov ve Kvirikashvili'ye plaket verdi.


AA


Geri Dön