26 / 04 / 2024

Balıkesir'de mera alanlarının azalmasının nedenleri meclis gündeminde!

Balıkesir'de mera alanlarının azalmasının nedenleri meclis gündeminde!

Balıkesir ilindeki tarım, çayır ve mera arazilerine yönelik veriler arasındaki farklılıklar ve mera, yaylak ve otlak alanlarının azalmasının nedenleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Akın, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir ilindeki tarım, çayır ve mera arazilerine yönelik veriler arasındaki farklılıklara ve mera, yaylak ve otlak alanlarının azalmasının nedenlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Akın, sorusunun Sağlık Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Akın, ''Ülkemizde 1950'li yıllardan itibaren tarıma açılmış olan çayır ve meralar 40 milyon hektardan 12 milyon hektara düşmüştür. Bu azalmanın yam sıra mera arazileri ağır tahribata uğrayarak fakirleşmiş, verimliliğini kaybetmiş ve büyük ölçüde erozyona maruz kalmış ve Özellikle kentleşmenin getirdiği yoğun baskı altında giderek azalmıştır.

Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkentidir. Ülke genelinde görülen çayır ve meralar ile ilgili yaşanan sorunları mikro düzeyde de olsa yaşamaktadır. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir’de tarım ve mera arazilerimiz her geçen gün azalmaktadır. Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine göre tarım alanı yüzde 27,1; çayır - mera alanı yüzde 5,66; orman alanı yüzde  44,85; tarım dışı arazi de yüzde 22,28’dir. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018 verileri Balıkesir’in arazisinin yüzde   32'si kültür arazisi,  yüzde  8'i çayır ile mera ve  yüzde 15'i kullanılmayan arazidir.'' diye konuştu. 

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın soruları:

1- Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazileri hakkındaki veriler neden çelişkilidir?

2- Balıkesir Milli Emlak Müdürlüğü’nün açık teklif usulü ile satışı için ilanım verdiği “ham toprak”, “hali arazi”, “çalılık” vb vasıflardaki araziler için Bakanlığınızdan görüş alınmış mıdır? Bu arazilerin mera olup olmadığı ile ilgili görüş verdiyseniz gerekçeleri nedir?

3- Hayvancılığın başkenti Balıkesir’de mera, yaylak, otlaklar neden azalmaktadır? Azalmaması için neden önlem alınmamaktadır?

4- Balıkesir’ in çayır, mera, yaylak ve kışlakların korunması hususunda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ortak, çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülemediğine göre Bakanlığınız hangi önlemleri alacaktır?

 


Geri Dön