26 / 04 / 2024

Balıkesir'de zeytinliklere T tipi cezaevi inşaatı tamamlandı!

Balıkesir'de zeytinliklere T tipi cezaevi inşaatı tamamlandı!

Danıştay, Balıkesir’de birinci sınıf tarım arazilerine T tipi cezaevi yapılmasını Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Ancak dava sürerken inşaat tamamlandı.



Balıkesir Burhaniye’de birinci sınıf tarım arazilerine yapılan T tipi cezaevine Danıştay’dan iptal kararı geldi. Börezli köyünde 118 bin metrekarelik tarım alanının ceza ve infaz kurumu yapılmak üzere tarım dışı kullanılmasına karşı Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı davada Balıkesir İdare Mahkemesi’nin aldığı iptal kararı Danıştay 10. Dairesi tarafından da onandı. Kararın gerekçesinde: 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’na göre tarım arazilerinin tarım dışı kullanılmasının yasak olduğu belirtilerek, yeterli araştırma yapılmadan alınan kararın hukuka aykırı olduğu dile getirildi.


Ancak 2008’de başlayan dava süreci devam ederken T Tipi İnfaz Kurumu inşaatı da tamamlandı. Üstelik, Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı etüt raporunda arazinin tarım dışı kullanımının uygun olmadığı belirtilmesine rağmen. DSİ Genel Müdürlüğü’nün görüş yazısında da cezaevi için seçilen alanın bölgenin yeraltı suyu sulama alanında ve aynı zamanda Havran Barajı sulama alanında kaldığı, belirtiliyor. Çevredeki köylere ait içme ve kullanma suyu kuyularının yer aldığı; yeraltı sularının da zengin olduğu bölgede arazinin tarım dışı kullanımına izin verildiği takdirde bölgedeki zeytinliklerin ve mutlak tarım arazilerinin olumsuz etkileneceği belirtildi.


‘ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ’

Danıştay 10. Dairesi de kararında bu raporlara değinerek “5403 sayılı Yasa genel olarak tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını yasaklamakta, ancak istisnai hallerde ve sınırlı bir şekilde buna izin verilmektedir. Dolayısıyla sadece yasanın amacı ve öngördüğü çerçeve sınırlarında bir taşınmazın bulunması halinde kamu yararı kararı alınabileceğinden bu yönüyle raporlarda ifade edilen olumsuzlukları giderici nitelikte gerekli ve yeterli araştırmalar yapılmaksızın tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” diye belirtti.


DİKİLİ TARIM ARAZİSİ 

Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, yargı süreci devam ederken yapılan inşaata ilişkin şunları söyledi: “Oda olarak açtığımız dava kazanıldı. Orada hapishane yapılmaması kararı çıktı. Ancak yargı kararlarına rağmen bölgeye hapishane yapılmaya devam edildi. Börezli bölgesi zeytinlik alanıdır. Dikili tarım arazisidir. Bu bölgeye kesinlikle inşaat yapılmaması lazımdı. Ama ne yazık ki ulaşımı kolay, masraf çıkarmayacak araziler seçiliyor.”


BirGün


Geri Dön