23 / 04 / 2024

Banka ipotek fek yazısı nedir?

Banka ipotek fek yazısı nedir?

Kredi borcu biten gayrimenkuller için ipoteğin fek yazısı ile kaldırılması gerekiyor.Peki, banka ipotek fek yazısı nedir?Banka ipotek fek yazısı nasıl ve nereden alınır?



Banka ipotek fek yazısı nedir?

İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni olan bir haktır.Bununla birlikte kredi borcu tamamen ödendiği takdirde ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Bu ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi yazı ise  ipotek fek yazısı oluyor.


İpotek fek yazısı verrn banka gayrimenkulün sahibinden ücret talep ediyor.Fek yazısı ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.


Alınan ipotek fek yazısıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne gidildiğinde tapunun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapuya ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


İpotek fek yazışının kaldırılması işlemleri, fek yazısı alındıktan sonra bir yıl süre içinde yapılması gerekiyor.Eğer bir yıl süre içinde işlem yapılmıyorsa mutlaka Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek güncelleme yapılması gerekiyor.


İpotek fek yazısı örneği


T.C.

ESKİŞEHİR

...... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ



Dosya No: ……… /…………



TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE

.............………(Şehir)

İLGİ: a) …./…./…..  tarih ve ….. sayılı yazımız.

         b) ……../………tarih ve ….. yevmiye sayılı cevabi yazınız.



ALACAKLI : 

VEKİLİ

BORÇLU


İlgi (a) sayılı yazımız gereğince, ilgi (b) sayılı cevabi yazınızda belirtilen taşınmazlar kaydına konulan haczin işbu dosyamızdan geçerli olmak üzere KALDIRILMASINA karar verilmiştir.

Karar gereğince işlem yapılarak ilgi (b) sayılı yevmiyeniz ile konulan hacizlerin fekki gereği rica olunur. 


NOT: ...................................



İcra Müdür Yrd. 

...............

Fek yazısı geçerlilik süresi


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulusi.com


Geri Dön