18 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı kaç günde gelir?

İpotek fek yazısı kaç günde gelir?

Taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı hazırlanıyor. ipotek fek yazısı ücreti bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Peki, ipotek fek yazısı kaç günde gelir?



İpotek fek yazısı kaç günde gelir?


Taşınmaz almanın zorunlu aşaması olan konut kredisinin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması için ilgili bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. 


Kredinin kullanıldığı banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair hazırlanan yazıya ‘ipotek fek yazısı’ deniyor. İpotek fek yazısı ile taşınmaz üzerinde ki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. 


Mevcut mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyor. 


İpotek fek yazısı almak için bankaya olan kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. İpotek fek yazısı alabilmeniz için banka sizden bir dilekçe talep ediyor. Peki, İpotek fek yazısı kaç günde gelir?


İpotek fekki yazısı kaç günde çıkar?

Bankanın sizden talep ettiği dilekçeyi vermenizin ardından bir ya da iki gün içinde ipotek fek yazısını almanız için bankadan çağrılıyorsunuz. Aldığınız ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne gittiğinizde tapunuzun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemenizi isteyebiliyor. 



İpotek kaldırma bedeli ne kadar?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön