29 / 03 / 2024

İpotek fek yazısı!

İpotek fek yazısı!

Konut kredisi ödemelerinizin tümünü tamamladıktan sonra konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı için tüm merak ettikleriniz bu haberde...




İstediğiniz eve konut kredisi kullanarak sahip oldunuz ve konut kredisi borcunuzu tümüyle ödediniz. Bu noktadan sonra krediyi kullandığınız bankanın satın aldığınız konutun üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. İşte banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair hazırlanan yazıya 'ipotek fek yazısı' deniyor. 


İpotek fek yazısı neleri kapsıyor? 

Söz konusu bu yazıda ise; krediyi kullanan kişinin tüm borcunun ödendiği ve artık konut üzerindeki ipoteğin kaldırılabileceği bilgileri bulunuyor. 

Bankadan alınan bu yazıyla tapuya gidilerek, konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Burada vurgulanması gereken nokta ise; ipotek fek yazısı banka tarafından hazırlandığı ve noter onaylı yetki belgesi gibi işlemlerden ötürü noter masraflarının oluştuğu. Ortaya çıkan bu masrafların karşılanmasını banka hak sahibinden isteyebilir. 


İpotek fek yazısı ücreti 

Konut kredisini kullandığınız banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı için bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bankaların müşteriden talep ettiği bu tutar değişkenlik gösterebiliyor. 


İpotek fek yazısı zorunlu mu? 

Mevcut mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyorlar. 


İpotek fek yazısının masrafı nasıl ödenmez?

Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön