27 / 04 / 2024

Banka kredilerinde yeni dönem başlıyor!

Banka kredilerinde yeni dönem başlıyor!

İhtiyaç kredilerinin sınırlandırılması için harekete geçildi. Vatandaşların aylık gelirine göre çekilecek kredi miktarına limit getirilmesi gündemde. Vadelerin ise 36 ay olarak kalması planlanıyor.



Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın bireysel kredilerin kısıtlanmasına ilişkin açıklamalarının detayları netleşmeye başladı. Son dönemde gittikçe artan bireysel krediler için Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği çalışma yapıyor.

 A haber'de yer alan habere göre; önümüzdeki hafta sonuna kadar çalışmalar sonlanacak. Kredi kartlarında olduğu gibi bireysel kredilerin gelire göre sınırlandırılması formülü gündemde.

KARTTA 4 KAT SINIRI VAR

 

Bankalar kredi kartı kullanıcıları için limitler belirler. İlk kez kredi kartı sahibi olacaklar için ilk yıl limiti aylık belgeli gelirlerinin 2 katıdır. Sonraki yıllarda ve öncesinde kredi kartı sahibi kişiler aylık net belgelenmiş gelirlerinin en fazla 4 katına kadar sahip olabilirler.

Tüketici kredilerinde durum böyle değil... Ekonomi yönetimi tüketici kredilerinde de benzer bir formül uygulamayı planlıyor. Buna göre ihtiyaç kredisi aylık gelirin belirli bir katı oranında verilebilmektedir.

Banka kredilerinde yeni dönem başlıyor!

İLAVE KARŞILIK GÜNDEMDE

Ekonomi yönetimi de krediler için ayrılan karşılıkların artırılması için çalışıyor. Canlı iç talebin enflasyonist bir baskı yaratacağı endişesi varken, son dönemdeki kredilerin nasıl kullanıldığına da bakılacak.

Türkiye Bankalar Birliği'nin risk merkezi raporuna göre son bir yılda ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı takipteki krediler hariç 1,3 milyon artarak 34,5 milyona ulaştı.

Banka kredilerinde yeni dönem başlıyor!

VADEDE DEĞİŞİM OLMAYACAK

Kredi koşullarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. BDDK, 2019 yılında ihtiyaç kredileri için genel vade sınırını 60 aya çıkardı. 2020 yılı sonunda ihtiyaç kredileri için vade limiti 36 aya indirildi.

BDDK'nın yeni bir vade sınırı belirlemeyeceği öğrenildi. Kredi ve kredi kartı taksit kısıtlamaları ile kurum, büyümenin hızlandığı dönemlerde daha güçlü talebin makro denge üzerindeki etkisini azaltmaktadır.

Banka kredilerinde yeni dönem başlıyor!

BAKAN ELVAN SİNYAL VERMİŞTİ

Elvan, "Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış söz konusu. Bu konuda bazı tedbirler aldık ama yeni tedbirler de gündeme gelecek.

Bankalardan bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik. Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin, yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerinin gerçekte bu proje için kullanılıp kullanılmadığı konusunda yeni bir prosedür oluşturacağız" dedi.

Banka kredi risklerinin sınıflandırmasında değişiklik yapıldı!

Kredi kartı borcu olanlara müjde! Kredi ve kredi kartı borçları erteleniyor mu?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön