28 / 03 / 2024

Banka ve tapu işlemlerinde düşük faiz yoğunluğu!

Banka ve tapu işlemlerinde düşük faiz yoğunluğu!

Koronavirüs salgını sürecindan sonra yeni normale geçiş süreciyle birlikte konut kredilerindeki indirim konuta olan talebi artırdı. Konut satışında yaşanan yoğunluk sebebiyle, banka ve tapu işlemleri uzuyor...



Koronavirüs salgını sürecindan sonra yeni normale geçiş süreciyle birlikte konut kredileri düştü, gayrimenkul piyasası hareketlendi. 

Koronavirüs döneminde duraksayan gayrimenkul sektörü, faiz oranlarında indirim yapılmasıyla birlikte canlandı. Fakat şimdi de bankacılık ve tapu sistemi çökme noktasına geldi. 

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, gayrimenkul sektöründe yeni normal hayatla beraber nelerin değiştiğini ve gayrimenkul sektörünün yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Satışlar tamamlanamıyor

En son yapılan faiz indiriminden sonra pek çok tüketicinin gayrimenkul alımına koştuğunu ve bunun sektör için çok sevindirici olduğuna dikkat çeken İdikut, “Gayrimenkul sektörü canlandı ancak bankacılık sistemimiz ve tapu sistemimiz o kadar yavaş ki satışlarımızı tamamlayamıyoruz” diye konuştu.

Bankalarda aşırı bir yoğunluk olduğunu ve kredi başvurusunda bulunulduğunda eksperin gelmesinin 2 haftayı bulduğuna vurgu yapan İdikut, şöyle konuştu:

En sakin tapu dairesinde minimum 12 gün sonrasına randevu veriliyor

“Eksper gelmiş olduğunda bile, SPK'nın TAKBİS sistemi çökmüş oluyor. Raporlarını sisteme girme zorunlulukları olduğu için işler ilerlemiyor. Sistemin ne zaman açılacağı belli değil.  Diyelim ki, bir şekilde rapor bankaya ulaştı, kredi imzaları atıldı. Tapulardaki yoğunluk nedeniyle en sakin tapu dairesinde minimum 12 gün sonrasına randevu veriliyor. Günlük işlem kabul edilmiyor. Yani bir satışın yapılması minimum 1 ay zaman alıyor. 

TAKBİS kilitlendiği için exper raporları bankalara gidemiyor

Bu süre zarfında da çoğunlukla alıcı ya da satıcı vazgeçiyor. İşlemler ve emeğimiz boşa gidiyor. Tabii bu arada bankalar 10 kredinin 8'ini de ret ediyor. Gayrimenkul sektörü olarak tam iş yapacağız diye sevindik ama maalesef iş yapamıyoruz. 10'un üzerinde işlem kaporası elimizde kaldı.  Nakitlerde bile tapu için 10-15 gün bekliyoruz. Az ya da çok satışların yüzde 90'ında kredi var. 

TAKBİS kilitlendiği için Türkiye genelinde exper raporları bankalara gidemiyor. Eksper arkadaşlar da çaresiz. Raporlarımız hazır ama ilerlemiyoruz diyorlar. Belki bu sistem hatası düzelene kadar manuel rapor teslim sistemine geri dönülebilir öneri olarak. Tapu sistemindeki tıkanıklık için planlanan noterden tapu devri sistemine öncelik verilebilir.”

Konut kredisi çekeceklere çok önemli uyarılar

İdikut kredi kullanacak müşterilere de uyarılarda bulundu. İdikut, “Konut sahibi olmak isteyen kişiler, kredi başvurularında gereksiz yoğunluk yaratmamaları adına önce çalıştıkları bankadan kendilerine ne kadar kredi çıkabileceği ile ilgili ön görüş alsınlar. Kredi kullanmak istedikleri tutarın aylık taksitlerini hesaplasınlar. Bu tutarın minimum 2 katında hane gelirine sahip olmaları gerekiyor. Krediler herkese verilmiyor. Boş yere kredi başvurusu yapıp yoğunluk yaratmamak lazım. Önce bilinçli olmamız gerek” dedi.

Konut kredisi kullanımı koronavirüse rağmen arttı!

2 haftada 13 milyar TL'lik konut satıldı!


Geri Dön