26 / 04 / 2024

Bankalar 88 milyar lira daha tahvil tutacak

Bankalar 88 milyar lira daha tahvil tutacak

Merkez Bankası döviz cinsinden mevduat için menkul kıymet tesis oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarırken 2023'ten itibaren Türk Lirası mevduatın toplam içerisindeki oranı yüzde 50'nin altındaki bankalar için oranı yüzde 12'ye kadar artabilecek kademeli bir düzenlemeye geçti.



Bankacılar önümüzdeki üç ayda 88 milyar Türk Lirası daha Hazine tahvili tutmak zorunda kalacaklar.

Yeni düzenleme, öncekilere paralel olarak uzun vadeli ve sabit kuponlu tahvilleri artı yönde ayrıştıracak. Düzenleme kararı bankaların tutması ihtiyaç duyulan tahvil miktarı 80 milyar Türk Lirası ile 100 milyar Türk Lirası arasında değişebilecek.

Bankaların tutması ihtiyaç duyulan tahvillerin dağılımı bugünkü yapılan düzenleme öncesine benzer şekilde gerçekleşirse 88 milyar Türk Lirası ücretinde tahvil tutmaları gerekecek. İlgili meblağ Kasım, Aralık ve Ocak aylarında üç defada tutulacak.

Düzenleme değişikliği ilk etki olarak 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getirinin nerede ise iki tam puan düşmesine neden oldu. Karar öncesi geçtiğimiz gün yüzde 13.12 olan bileşik getiri bu sabah yüzde 11.32'ye kadar geriledi.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön