25 / 04 / 2024

Bankaların konut kredi faiz oranları yine arttı!

Bankaların konut kredi faiz oranları yine arttı!

Dün başlayan indirimli konut kampanyasının ardından güncellenen konut kredi faiz oranları yine yükseldi. Firmalar 0,98 faiz oranı ile kredi kullandırmaya başladı. Bankaların en düşük faiz oranı ise 1,35...



Konut kredisi faiz oranları bir türlü düşüş eğilimine girmiyor. Düşük faizli konut kredisinin verildiği günleri mumla arar olduk

Mayıs ayında başlatılan "yüzde 0,98" faiz oranı kampanyasının bitmesinin ardından artmaya başlayan faizler yüzde 2,80'e kadar dayandı. Dün güncellenen verilere göre; 2 banka faiz oranını artırdı. 18 bankadan 16'sı faiz oranında değişikliğe gitmedi. 

Bugün itibari ile en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1,35, en yüksek konut kredisi faiz oranı ise yüzde 2,80.

Faiz artıran bankalar 

Yapı Kredi 5 ve 10 yıllık konut kredi faiz oranlarını yüzde 2,15'ten, yüzde 2,32'ye çıkardı. Akbank da 5 ve 10 yıllık konut kredi faiz oranını yüzde 2,17'den, yüzde 2,70'e çekti. En yüksek konut kredi faiz oranı yine Garanti Bankası'nda. Garanti 5 ve 10 yıllık konut kredisi kullanmak isteyenlere yüzde 2,80 faiz oranı uyguluyor. 

Dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan "Tarihi indirim kampanyası" bugün itibari ile başladı. Kampanya kapsamında daire bedelinde üzerinden önce yüzde 10 indirim yapılıyor. İndirimli daire bedeli üzerinden de yüzde 10 peşinat ödeniyor. Daha sonra yüzde 15'lik kısım 12. ayda, yüzde 15'lik kısım 24. ayda ara ödeme  şeklinde ödeniyor. Kalan bedel ise 120 ay boyunca 0,98 faiz oranı ile vadelendiriliyor. Ancak düşük faizli krediler bankalar tarafından değil firmalar tarafından veriliyor. 

Bankaların konut kredi faiz oranları yine arttı!

"Çok büyük fedakarlık yapıyoruz"

Bakan Murat Kurum dünkü toplantıda faizlerle ilgili şu açıklamayı yaptı; "Projelerin satış fiyatı üzerinden bir kere en başta yüzde 10 indirim yapacaklar, yani 500 bin liraysa buna yüzde 10 indirim yapılacak ve fiyat 450 bin liraya inecek. Minimum yüzde 10 peşinat alınacak. Ancak bu peşinatla alakalı bugün diyelim ki dövizde yatırımını değerlendiren veya altında yatırımını değerlendiren vatandaşımızla alakalı şöyle bir durum söz konusu. Altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse, bu kur bir kenara koyulacak ve süreç içerisinde diyelim ki dövize veya altın yükseldi. Bu artış kadar daire fiyatından bedel düşülecek. Dolayısıyla hiç kimsenin şu saatte dövizini, altınını kenarda tutmasını gerektiren bir durum söz konusu değil. Buradaki artışın tamamen bire-bir yansımasını, verdiği peşinat kadar yansımasını daire bedelinden düşülecek.

Türkiye için Kazanç Vakti kapsamında yine 12. ve 24. aylarda yüzde 15’lik ara ödemeler söz konusu olacak. Geriye kalan 120 aylık tutar için ise aylık 0.98 vade farkıyla yüzde 60’lık kısım için banka ve kefil olmadan yüklenicilerimiz, idarelerimiz kendi bünyesinde kredilendirme yapacaklar. Bu da dairenin totaline baktığınızda yaklaşık yüzde 0,84 vade farkına geliyor. Yani bugün faiz oranlarının yüzde 2’lerde olduğunu düşünürseniz çok büyük fedakârlık. Diğer yandan 6 ay veya 1 yıl içerisinde ben artık dairemin borcunu kapatmak istiyorum diyenlere de, ayrı ayrı avantajlar var, bunları detaylı olarak satış ofislerinde ilgili arkadaşlarımız net bir şekilde bunları vatandaşlarımıza aktaracaklar. Banka ve kefaletin olmaması da yine yüklenicilerimizin ve sektörümüzün yaptığı ayrı bir fedakârlık."

Bankaların konut kredi faiz oranları yine arttı!

Alternatifbank konut kredisi faiz oranları;

Bankaların konut kredi faiz oranları yine arttı!

 


8 soruda konutta indirim kampanyası 2018!

Güncel konut kredi faiz oranları için tıklayın

 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön