19 / 04 / 2024

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı! 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı! 

23 milyon kişiye hizmet vermesi planlanan dev sağlık kampüsü Başakşehir İkitelli Şehir Hastenesi'nin ilk etabı bugün açıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açılışta hastaneye ilişkin konuştu...



Dünyanın en büyük hastaneleri arasında yer alacağı belirtilen Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi, 2 bin 682 yatak kapasitesiyle yılda 23 milyon kişiye hizmet sağlayacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Şehir Hastanesi Hizmete Alım ve Yerli Solunum Cihazı Teslim Töreni'nde konuştu.

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Koca, "(Başakşehir Şehir Hastanesi) Tamamı hizmete girdiğinde Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesi olacaktır" diye konuştu. 

Bakan Koca, hastanenin 789 bin metrekare üzerine kurulduğunu, 171 bin metrekare peyzaj alanına sahip olduğuna dikkat çekti. 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Koca, "Hastanenin 145 bin metrekare oturum alanı mevcut. Toplam kapalı alanı ise 1 milyon 21 bin metrekaredir. Hastanemiz birçok lojistik mekanları bulundurmakta ve 1 milyon metrekare kapalı alan, 304 bin metrekaresi medikal alanı oluşturmaktadır. 1713'ü açık 6 bin 421'i kapalı olmak üzere toplamda 8 bin 134 araçlık otopark kapasitesi bulunmaktadır. Toplamda 725 muayene odası ve 2 bin 682 hasta yatağı bulunmaktadır. Bu hasta yatakları, yine her biri istenildiğinde yoğun bakım standartlarına dönüştürülebilecek yataklardır" şeklinde konuştu. 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Hastanede 90 ameliyathane, 28 doğum salonu, 16 yataklı yanık ünitesi, yeni doğan ve erişkin olmak üzere toplam 426 yoğun bakım yatağının yer aldığını belirten Koca, hastanede trijenerasyon sistemi kullanılarak yüzde 50 enerji ihtiyacının karşılandığını ve yağmur sularının depolanarak peyzaj sulamasında kullanıldığına vurgu yaptı.

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

"3 bin 466 kamera ile güvenlik kontrolü yapılıyor" 

Hastanenin tam otomasyon özelliğine sahip akıllı bina sistemiyle donatıldığını dile getiren Koca, sözlerine şöyle devam etti:

"Kampüs içi bisiklet yolları, park alanlarıyla, hibrit araç şarj üniteleri içeren, yeşil bina sertifikası alacak seviyede enerji ve çevre dostu tasarımlarla inşa edilmiştir. Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ardından Sancaktepe Şehir Hastanesi'ni de devreye aldığımızda, İstanbul'un iki yakasında en modern teknik donanıma sahip iki büyük sağlık üssümüz olacak. Asya ile Avrupa'nın kavşak noktasındaki stratejik konumuyla dünyanın sayılı büyükşehirlerinden olan İstanbulumuz, iki yakadaki şehir hastanelerimizle birlikte sağlık altyapısı bakımından da dünyanın en başta gelen şehri olacaktır."

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Koca, tüm kampüste 3 bin 466 Full HD ve gece görüş özellikli kamera ile güvenlik kontrolü yapılacağına da dikkat çekti.  

Bakan Koca, çocuk acil servis ve girişinde toplam 30 bin metrekare içerisinde hem çocuk hem erişkin hem de kadın doğum acil servislerinin bulunduğuna değinerek, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin 8 ayrı branş hastanesini içinde barındırdığını ifade etti. Koca, bu hastanelerin genel hastane, çocuk hastanesi, ortopedi hastanesi, nöroloji hastanesi, kadın doğum hastanesi, KVC hastanesi, onkoloji hastanesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ile psikiyatri hastaneleri oldunu belirtti. 

Hastanenin, tamamı hizmete alındığında Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesi olacağına vurgu yapan Koca, binanın 2 bin 68 deprem izolatörünün kullanıldığı tek blokta en büyük yapı olduğuna da dikkat çekti. 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Koca, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin Mayıs ortasında tümüyle faaliyete açılacağını ifade ederek, "Bu pandemi salgın mücadelesinde bizim en güvenli limanlarımızdan biri, şehir hastaneleri olmuştur. Bugün kadın doğum ve çocuk hastanelerinin yataklı servislerini hizmete almış oluyoruz, şimdilik bu bölümleri pandemi hastanesi olarak kullanacağız. Sadece pandemi hastaları hedeflendiği için doğrudan hasta muayenesi şeklinde değil, il genelinde yatış kararı verilmiş hastalarımızın 112 aracılığıyla nakledilerek yatırılması planlandı. Böylece bugün için 155 yoğun bakım yatağıyla birlikte 1035 nitelikli yatağı daha sağlık sistemimize katmış oluyoruz" diye konuştu.

Hastanede iki adet konferans salonu olduğu bilgisini aktaran Koca, bu hastanelerin aynı zamanda üniversiteyle iş birliği içinde olduğu için konferans salonlarının kütüphaneden sonra en fazla ihtiyaç duyulan alanlar olduğuna dikkat çekti. 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

"Her hasta odası yoğun bakıma dönüştürülebilme özelliğine sahip" 

Bakan Koca, diğer şehir hastanelerinde olduğu gibi Başakşehir Şehir Hastanesi'nin her hasta odasının gerekli ekipmanla yoğun bakıma dönüştürülebilme özelliğinin bulunduğunu da vurguladı. 

Çocuk servisleri bölümlerinin çocuk ergonomisine göre tasarlandığını söyleyen Koca, çocuk hastanesinin yataklı servislerinde çocuk oyun mahallerine ve peyzajlara yer verildiğini, pandemi döneminde bu mekanların kullanılmayıp çocuk hastanesi devreye girdiğinde bitirileceğini dile getirdi.  

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Sağlık Bakanı Koca, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Tomografi, ultrason acil görüntüleme merkezinde tomografi ve röntgen cihazları hazır durumdadır. Hastane en gelişmiş tıbbi görüntüleme cihazlarıyla donatılmıştır. Toplamda 7 adet tomografi, 7 adet MR cihazı mevcut. Ekokardiyografi ile birlikte 24 ultrason cihazı var. Özellikle kanser tanısında kullandığımız PET-CT ve SPECT/CT cihazları da toplamda 4 tane planlanmış durumda. Hastane tümüyle devreye girdiğinde hem teşhis hem de tedavide en gelişmiş cihazların hizmet verileceği şekilde planlandı." 

Merkezi Yardım Masası birimini de tanıtan Koca, hizmetin zamanında ve kaliteli verilmesi için sunulan hizmetin performansının ölçüleceğini belirtti. Kampüsün çok sayıda hastaneyi içinde bulundurması ve yüksek kapasiteye sahip olması dolayısıyla hastaların sorunlarının çözülmesi için özel bir organizasyonun gerektiğine dikkat çeken Koca, bu sebeple yardım masasının oluşturulduğunu dile getirdi. 

Koca, "Şu an açılışını yaptığımız 155 yoğun bakımda ise 155 ventilatörümüz kurulmuş durumda. Bu salgın döneminde özellikle dünyada en çok sorun olan yoğun bakım ve yoğun bakımlarda kullanılan solunum cihazı dediğimiz ventilatörler olmuştur" diye konuştu.

Bakan Koca, sterilizasyonun hastanenin en önemli yapılarından biri olduğunu işaret etti.

Sterilizasyonun üç ayrı blokta toplamda yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanda kurulduğunu belirten Koca, "Merkezi sterilizasyon ünitesinde de yaklaşık 150 personelimiz hizmet vermektedir. Tüm süreç modern cihaz ve sistemlerle donatıldı, özellikle her süreci dijital olarak takip edebiliyoruz" şeklinde konuştu.

"60 yataklı acil servis"

Acil laboratuvarın kampüsün tamamen devreye gimesiyle faaliyete alınacağını dile getiren Koca, şöyle konuştu:

"Şu anda pandemi hastanesi olarak acil laboratuvarı hizmet vermekte, pandemi sürecinde kurulmuş olan laboratuvar gerekli tetkik ve testleri çalışabilecek düzeyde planlandı. Ayrıca bu dönemde bizim için önemli olan immün plazma için de kan transfüzyon merkezi donanımı tamamlanmış durumda. Kan ürünleri 7/24 hazırlanabilmektedir. Kovit hastaları için de immün plazma üretimi gerçekleştirilebilecek altyapıya sahip olduğunu da söylemek istiyorum."

Koca, "Özellikle kan transfüzyonu açısından da pandemi döneminde hastalarımıza immün plazma verilmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede immün plazmanın da hazırlanabilir altyapıya sahip olduğunu ve buradaki hastalarımıza bu plazmayı kullanmak için yeterli bir altyapısının olduğunu da söylemek istiyorum" dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Laboratuvar personelimiz ne kadar?" diye sorması üzerine, "Şu an 50 kişiye yakın faaliyette olan ama süreçte bu sayı en az 300 kişiyi bulabilecek kapasitede, altyapımız buna göre hazırlandı. Şu an pandemi amaçlı kullanacağımız için kan transfüzyonu, immün plazma yapmak üzere de altyapıyı tamamladık. Yani iyileşmiş olan hastadan plazmasını alıp tedavi amaçlı kullanabilir altyapıya sahip olduğunu söylemek istiyorum" şeklinde cevap verdi.

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Şu an 450 yoğun bakım yatağının 155'inin açıldığına dikkat çeken Koca, 155 ventilatörün her bir yoğun bakım odasına konulduğunu ve faaliyete alındığını belirtti. 

Koca, her yoğun bakım odasının negatif basınçlı tasarlandığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Her biri de tekli odalardan oluşmakta, diyaliz altyapısı da olan odalar. 450 yoğun bakım yatağımız aynı zamanda her bir yatağı birer ventilatöre sahip. Yani 456 tane ventilatör bulunmuş olacak. Şu an açılışını yaptığımız 155 yoğun bakımda ise 155 ventilatörümüz kurulmuş durumda. Bu salgın döneminde özellikle dünyada en çok sorun olan yoğun bakım ve yoğun bakımlarda kullanılan solunum cihazı dediğimiz ventilatörler olmuştur. Burada Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde bir prototip firmasının geliştirdiği, devamında Baykar, Sanayi Bakanlığımızın yoğun desteği, ASELSAN ve Arçelik tarafından bu dönemde üretilen ventilatörleri de altını çizerek ifade etmek istiyorum. Yani yerli ve milli vetnilatörümüz bugün itibarıyla üretilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Biz toplamda mayıs ayı itibarıyla 5 bine kadar üretilmesini planladık ve bunun siparişini erken dönemde vermiş olduk. Bu dönemde üretimi yapan firmalarla birlikte üretim hakkı TÜSEB'de, satış hakkı USAŞ'ta olan Sağlık Bakanlığımızın bu dönemde öncülüğünde gerçekleşen ama Sanayi Bakanlığımızın da yoğun desteğiyle sağlanan Baykar, Arçelik ve ASELSAN'ın burada yoğun emekleri oldu. Önümüzdeki dönemde bu hakları bizde olduğu için üretimi daha da talimatlarınız doğrultusunda arttırmayı hedefliyoruz."

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi nin ilk etabı açıldı! 

Program sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiğini dile getiren Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Bu modern mekanlara ruh ve can verecek olan sağlık çalışanlarımızdır. Özellikle vatandaşımıza hizmeti dava edinen ve dava şuuruyla hareket eden sağlık çalışanlarımız burada 1 milyon 100 bin, bu çalışanlarımızın dünyada benzeri görülmediği şekilde birlik ve beraberlik içerisinde, özellikle özverili ve fedakar çalışan bir başka millette böylesine güçlü bir sağlık ordusunun olmadığını söylemek istiyorum. Bu pandemiyle mücadelemizde, mücadelemizin kahramanı olan sağlık çalışanlarımızla bu mücadeleyi başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum. Sizlerin takdir ve alkışlarına mazhar olan 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımızın bundan sonraki süreçte de takdir ve alkışlarınızı hak edecek şekilde devam ettireceğimize inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonuna kadar 8 şehir hastanesi açılacak!

Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açılıyor!


Geri Dön