24 / 04 / 2024

Batı Ataşehir'de yeni bir kent inşa ediliyor

Batı Ataşehir'de yeni bir kent inşa ediliyor

İstanbul Finans Merkezi şekilleniyor Batı Ataşehir'de yeni bir kent inşa ediliyor



Yatırımcıyı cezbediyor

Başbakan Erdoğan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ile görev alanları konusunda dün genelge yayınladı. Finans Merkezi ile ilgili çalışmalar hızlanırken Batı Ataşehir'de de müthiş ve görkemli bir yapılaşma dikkati çekiyor. Bölgedeki projeler planlı altyapısı ile öne çıkarken, çok özel mimari tarzları ile Ataşehir'e farklı görünüm kazandıran konutlar yatırımcıyı cezbediyor.

Hükümetin İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinde bir adım daha atılarak, sürecin koordinasyonuyla ilgili konsey ve kurulların yapıları ile görev alanları konusunda genelge yayımlandı. Başbakan Erdoğan tarafından yayınlanan genelgeyle, İFM Yüksek Konseyi, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na başkanlık eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu Devlet Bakanı, Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı, Adalet Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma Bakanı, İFM Koordinatörü ve Ulusal Danışma Kurulu'nun kendi üyeleri arasından seçeceği üst düzey bir temsilciden oluşturuldu. İFM Koordinatörlüğü'nü ise DPT Müsteşarı'nın yürütmesi benimsendi.

Organizasyonu hazır

Resmi Gazete'de yayımlanan "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması" konulu genelgede, İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı'nın daha önce yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı.

Strateji ve Eylem Planı'nda, uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk altyapısının oluşturulmasına, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasına, vergi sisteminin basitleştirilmesine ve etkinleştirilmesine, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin geliştirilmesine, fiziksel ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine, nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısının sağlanmasına ve dünya ölçeğinde tanıtım ve izleme yapacak bir organizasyon yapısının oluşturulmasına yönelik öncelik ve eylemlerin belirlendiğine işaret edildi.

Yüksek Konsey; İstanbul'un uluslararası finans merkezi haline getirilmesi hedefine ulaşılabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yönlendirmek, strateji oluşturmak, Uluslararası Danışma Konseyi, Ulusal Danışma Kurulu, Koordinatörlük ile çalışma komitelerinden gelen raporları ve önerileri değerlendirmek ve karar almak, uygulamaları takip etmek, Koordinatörlükçe sunulan yıllık iş planlarını onaylamakla görevli olacak.

Deluxia, Las Vegas'ı Batı Ataşehir'e taşıdı

Teknik Yapı'nın Batı Ataşehir'deki son arazide geliştirdiği Deluxia Palace mimarisi ile en dikkat çeken projelerin başında geliyor. Las Vegas'ın ünlü Bellagio Oteli ile Caesars Palace'ın mimari tarzından esintiler barındıran Deluxia Palace'da da günün belirli saatlerinde su ve ışık gösterileri olacak.

Toplam 23 bin 200 metrekarelik alan üzerine Teknik Yapı İnşaat tarafından projelendirilen Deluxia, Varyap Meridian gibi, Batı Ataşehir'e çok özel mimari tarz veren projelerin başında geliyor.

Projede özellikle stüdyo ve 1+1 evlerin ön plana çıktığı dikkati çekiyor. 4+1'e kadar toplam 702 dairenin yer aldığı projede fiyatlar da oldukça dikkat çekici. Deluxia Palace'da stüdyo tipi dairelerin satış fiyatı 149 bin TL'den başlıyor. Aynı projenin devamı olan Deluxia Suites'de ise fiyatlar 172 bin TL'den başlıyor.

Teknik Yapı yetkilileri, söz konusu projelerin hitap ettiği müşteri kitlesini ise şöyle tanımlıyorlar: "Yüksek ve kaliteli hizmeti tanıyan ve arayan genç çiftler, mavi ve beyaz yakalı yöneticiler, gelecek için risksiz yatırım aracı arayanlar ve hayatını çalışarak geçirdikten sonra zamanını dolu dolu geçirmek isteyen emekliler."

Daireler ofis oluyor

Projede isteyen daire sahipleri ofis hizmeti de alabilecek. Yani ileride Batı Ataşehir finans merkezi olduğunda söz konusu projede ofis gibi kullanılabilen daireler de olacak. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bu özellikle ilgili olarak "Tüm daireler gerektiğinde business center, gerektiğinde homeoffice şeklinde kullanılabilecek teknik altyapıya sahip. Her bloğun tepesinde toplantı odaları olacak. İsteyen daire sahipleri randevu alarak toplantılarını buralarda gerçekleştirebilecek. Ayrıca kuru temizleme, kuaför, snackbar, vale parking ve butik restoran gibi mağazalar, kat maliklerine hizmet verecek" diye konuştu.

Bu arada projede zemin oturumda, 167-256 metrekare arasında değişen ve ticari birim olarak kullanıma müsait 11 ayrı kiralanabilir alan bulunuyor.

Ataşehir ile inşaatta standartlar da değişti

Ataşehir bölgesi inşaat firmalarının mimari tarzın dışında çok özel inşaat tekniklerini kullandığı çevreci özelliklere dikkat eden projeleri ile de öne çıkıyor. Projelerde örneğin yağmur suları depolanıyor. Binalar güneş ve rüzgara karşı konumlandırılıyor. Batı Ataşehir'deki projelerin doğaya uyum sağlama, sürdürülebilir olma ve kendisini yenileyebilme, atıkları değerlendirebilme, daha az su ve enerji harcama gibi standartları olduğu dikkati çekiyor.

Fiyatlar 149 bin TL'den başlıyor

Deluxia Suites

Stüdyo daire 171.900-179.700 TL aralığı

1 artı 1'ler 223.300-242.500 TL aralığı

Deluxia Palace

Stüdyo daire 149.100-175.300 TL aralığı

1 artı 1'ler 210.500-224.000 TL aralığı

2 artı 1'ler 358.100-440.300 TL aralığı

3 artı 1'ler 481.400-532.000 TL aralığı

Batı Ataşehir neden konut alacakların tercihi haline geldi?

1 Batı Ataşehir Bölgesi'nde planlı bir altyapı dikkat çekiyor.

2 Bağlantı yollarının sağladığı ulaşım rahatlığı bölgeyi cazip kılıyor.

3 Orta ve üst gelir grubunun çekim merkezi haline geldi.

4 İstanbul'un gayrimenkulde en çok prim yapan bölgeleri arasında ilk sırada. Bu yüzden oturmanın yanısıra yatırım amaçlı ev alanların da tercih ettiği lokasyon oldu.

5 Finans Merkezi projesi başlı başına bir çekim yaratıyor. Fiyatların daha da yükseleceğine dair beklentiyi artırıyor.

6 Batı Ataşehir ile Doğu Ataşehir arasında bağlantı yolunun açılması bölgedeki ticareti de destekliyor.

7 Bağdat Caddesi'ne, Fenerbahçe'den Bostancı'ya kadar uzanan sahil bandına yakın olmayı isteyen ancak orada ev bulamayanlar için ideal bir lokasyon.

8 Metrekare fiyatları, İstanbul'un Anadolu yakasında Avrupa yakasına göre daha uygun düzeyde bulunuyor.
Vatan

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul'u finans merkezi yapacak kurullar belirlendi
İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirme projesini hayata geçirecek hiyerarşik yapı ve isimler belli oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı bir genelgeyle 5 ayrı çalışma birimi ve bu birimlerde yer alacak temsilcilerin kimler olacağını açıkladı. 
 
İstanbul'un finans merkezi olması projesini hayata geçirmek üzere 5 ayrı birimden oluşan hiyerarşik bir yapı oluşturuldu. Çalışma komitelerinin sayısı ise 8 olarak belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) çalışmalarını koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanlarını belirleyen bir genelge yayımladı. Genelgede, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin bir Türkiye projesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması vizyonunun gerçekleştirilmesi için yapılacak çalışmalara, kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversiteler ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının etkin bir şekilde katılmasının ve katkı sağlamasının gerektiğini" kaydetti.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması" genelgesiyle, çalışmaları koordine etmek, desteklemek ve yürütmek üzere İFM Yüksek Konseyi, İFM Ulusal Danışma Kurulu, İFM Koordinatörlüğü, İFM çalışma komiteleri ve İFM Uluslararası Danışma Konseyi'ne kimlerin üye olabileceği ve yetki alanları belirlendi. Çalışma komiteleri başlığı altında 8 ayrı komite yer alıyor. Genelgeye göre konsey ve kurulların yapısı ile görev alanları belirlendi. Kurullar ve üyeleri şu kişilerden oluşacak:

İFM Yüksek Konseyi: Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na başkanlık eden devlet bakanı ve başbakan yardımcısının başkanlığında; Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu devlet bakanı, Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu devlet bakanı, adalet bakanı, maliye bakanı, ulaştırma bakanı, İFM koordinatörü ve Ulusal Danışma Kurulu'nun kendi üyeleri arasından seçeceği üst düzey bir temsilciden oluşturuldu.

İFM Ulusal Danışma Kurulu: DPT'den sorumlu devlet bakanının başkanlığında; DPT, Hazine, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı müsteşarları, İstanbul valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı, Merkez Bankası, BDDK, SPK, İMKB, İstanbul Altın Borsası, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanları, TOBB, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği başkanları, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İMKB Takas ve Saklama Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu genel müdürlerinden oluşturuldu. Başkan, gerek görürse toplantı gündemiyle ilgili kamu ve özel sektör kuruluş temsilcilerini toplantıya davet edebilecek.

İFM Koordinatörlüğü: İFM Koordinatörlüğü'nü DPT müsteşarı yürütecek. DPT ve Hazine Müsteşarlığı, koordinatörlük işlerinde yardımcı olmak üzere, birer müsteşar yardımcısını İFM koordinatör yardımcısı olarak görevlendirecek. İFM koordinatörü, yardımcılarını gerekli gördüğü hallerde kendisini temsil etmekle görevlendirebilecek. DPT Müsteşarlığı, koordinatörlük görevini yerine getirmek üzere birim kurma, personel temini ve mali hususlarda gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak, bu yükümlülüğün yerine getirilmesinde ilgili kurumlar DPT'ye gerekli yardım ve desteği sağlayacak.

İFM Uluslararası Danışma Konseyi: Uluslararası Danışma Konseyi en az 15 üyeden oluşacak. Üyeler, finans dünyasının önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticileri arasından bir yıl için seçilecek. Başkan, Ulusal Danışma Kurulu'nun önereceği adaylar, üyeler başkanın önereceği adaylar arasından Yüksek Konsey tarafından belirlenecek.

Çalışma komiteleri: İFM projesine ilişkin teknik çalışmaları yürütmek üzere sekiz adet çalışma komitesi kurulacak. Komiteler ile bunlara başkanlık edecek kurumlar ve komite başkanlarının görev unvanları da şöyle:

Hukuk : Adalet Bakanlığı - Müsteşar yardımcısı

Piyasalar ve Enstrümanlar: SPK başkan yardımcısı

Vergi: Maliye Bakanlığı müsteşar yardımcısı

Düzenleyici ve Denetleyici Çerçeve: Hazine müsteşar yardımcısı

Altyapı: İstanbul Belediyesi genel sekreteri

Teknoloji: Takasbank genel müdürü

İnsan Kaynakları: DPT müsteşar yardımcısı.

Tanıtım ve İmaj: Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanı
Zaman

Finans merkezi genelgesi çıktı 
İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak çalışmalara hız veriliyor. Başbakan Erdoğan tarafından hazırlanan genelgeyle `İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin idari yapısını belirlendi

İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak strateji eylem planının ardından uygulamaya dönük genelge de çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu yöndeki çalışmaları koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanları konusunda genelge yayımladı. Resmi Gazete'de `İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması' başlığıyla yayınlanan genelgeye göre İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) çalışmalarını koordine etmek, desteklemek ve yürütmek üzere İFM Yüksek Konseyi, İFM Ulusal Danışma Kurulu, İFM Koordinatörlüğü ve Çalışma Komiteleri ve Yüksek Konsey'e tavsiyede bulunmak üzere de İFM Uluslararası Danışma Konseyi kurulduğu belirtildi. Genelgeye göre İFM'nin koordinatörlüğünü DPT Müsteşarı yürütecek. Koordinatörlük, Türkçe ve İngilizce tanıtım ve bilgilendirme hizmeti sağlayacak bir internet portalı (İFM Portalı) oluşturacak. İFM Koordinatörü, portalın yabancı dillerde de oluşturulmasına karar verebilecek. Ayrıca çalışmaları yürütmek üzere hukuk, altyapı, vergi, teknoloji ve imaj gibi alanlarda komiteler kurulacak.
Star


Geri Dön