29 / 03 / 2024

Batı Şeria'da Filistinlilere inşaat izni verilmiyor!

Batı Şeria'da Filistinlilere inşaat izni verilmiyor!

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Beytullahim kentinde Yahudi yerleşimcilerle yan yana yaşayan Filistinliler, yerleşimci tehdidi altında hayatlarını devam ettiriyor. 



İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Beytullahim kentinde Yahudi yerleşimcilerle yan yana yaşayan Filistinliler, yerleşimci tehdidi altında hayatlarını devam ettiriyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Beytullahim'in batısındaki Beyt Askariya köyü, Yahudi yerleşim birimlerinin ortasında bulunuyor. Köy sakini Filistinliler, yerleşimlerin sayılarının artması sebebiyle adeta çevrelenmiş halde.

Filistin köyü, farklı inşa biçimleri ve yerleşim birimlerinin aldığı üst derece belediye hizmetleriyle ancak yerleşimlerden ayırt edilebiliyor.

Köyde oturan Filistinli Salah Şahin (65), Yahudi yerleşimcilerin kendilerini yaşadıkları yerden çıkarmak, yerleşim birimlerini büyütmek ve birbirine bağlamak için uğraştığını belirtti.

Köyün, 650 kişilik nüfusa sahip olduğunu dile getiren Şahin, "Yahudi yerleşimcilerin günlük saldırılarına maruz kalıyoruz. Her gün evlerimizi taşlıyorlar. Askeri kontrol noktalarında tutuluyoruz. Evlerimizden çıkmamız engelleniyor. Herhangi bir yeni inşaat yapmamıza da müsaade etmiyorlar." diye konuştu. 

Evini ve arazisini terk etmeyeceğini belirten Şahin, "Ölene kadar buradan çıkmayacağım." dedi.

Arazisinin 42 dönüm olduğunu, buralarda şeftali ağaçları ve üzüm bağları bulunduğunu ifade eden Şahin, bir Yahudi yerleşimcinin, arazisinden bir dönüm satın almak için bir milyon dolardan fazla teklif yaptığını ancak kendisinin bu teklifi reddettiğini dile getirdi. 

Batı Şeria da Filistinlilere inşaat izni verilmiyor!

- İsrail kararı nedeniyle cami minaresi tamamlanamadı

Köyün Yerel Meclis Başkanı Muhammed Said ise köyde bulunan caminin minaresinin 1980 yılında İsrail kararı yüzünden tamamlanamadığını, caminin yarım minareli olarak hizmet sunduğunu verdiğini aktardı.

İsrail makamlarının, köy sakinlerine son yıllarda evleri ve tarım faaliyetleri amacıyla inşa ettikleri yapılar için 38 yıkım tebligatı gönderdiğine vurgu yapan Said, 1967 yılından bu yana da yeni yapı inşasına izin verilmediğini dile getirdi. 

"Zor şartlar altında yaşıyoruz. Köy sakinleri artmak yerine her geçen gün azalıyor." diyen Said, İsrail'in yeni yapı inşasına izin vermemesi nedeniyle evlenen gençlerin köyden çıkmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Köyde yaşayan Filistinlilerin hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağladığını, arazilerinin 2 bin dönümünü yerleşim birimleri nedeniyle kaybettiğini ve halihazırda 9 bin dönüm toprağa sahip olduklarını ifade eden Said, arazilerinin Osmanlı ve Ürdün dönemlerinden tapuları olduğunu söyledi.

Said sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Yerleşimcilerin bölgesinde her gün yeni bir inşaat. Okulları var, parkları var, eğlence yerleri var. İhtiyaçları olan her şeye sahipler. Biz ise bu toprakların gerçek sahipleri olarak en temel yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz."

İsrail askerleri Batı Şeria'daki Filistinli bedevilerin konutlarını yıktı!


Geri Dön