29 / 03 / 2024

Battal İlgezdi: Deprem toplanma alanları imara açılmış!

Battal İlgezdi: Deprem toplanma alanları imara açılmış!

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, kültür merkezleri ve "deprem toplanma alanları" ilgili açıklamalarda da bulundu. İşte Genel Yayın Yönetmenimiz Alâettin Bahçekapılı'nın İlgezdi ile yaptığı söyleşi.



Ataşehir Belediyesi'nin 2015 Bütçesi 350 milyon TL olarak kesinleşti. Başkan Battal İlgezdi, İlçe oluşturulurken mahallelerin geldiği belediyelere olan borçların da "ödendiğini", belediyenin "borçsuz bir duruma geldiğini"; yeni bütçe ile daha çok yatırım yapma olanağı bulacaklarını; çok yakında Atatürk Mahallesi'ndeki Kent Park'ın ihalesinin yapılacağını dile getirdi. 


İlgezdi, kültür merkezleri ve "deprem toplanma alanları" ilgili açıklamalarda da bulundu. İşte Genel Yayın Yönetmenimiz Alâettin Bahçekapılı'nın İlgezdi ile yaptığı söyleşi. 

- Sayın İlgezdi, Belediye Meclisi 2015 bütçenizi 350 milyon olarak belirledi, hayırlı olsun. Geçen yıla göre bu biitçe 15 milyon TL daha az. Bu durumu, Ataşehir muhalefeti, "geçen yılın bütçesi seçim yatırımıydı" diyerek eleştirdi. Öyle miydi? 


- Bütçenin ne kadar harcandığına bakmak gerekiyor. O bütçeye 365 milyon TL koyduk ama toplanan para 165 milyon; niye fire verdik? Emekevler Projesi'nden Belediye'nin kasasına girecek 83 milyon TL'lik bir para vardı. Orada yer teslimi yapılıp inşaat başlayamadığından dolayı parayı alamayınca bütçede kasaya girmedi. 

Öncelikle bütçe nereye harcanmış ona bakma gerekiyor. O parayı alabilseydik bütçe % 100 tutuyordu. Bir de yeni bir ilçe olduğumuzdan dolayı Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy ve Sancaktepe' den gelen a laca kverecekler var: Bu belediyelerin yurttaştan alamadığı bize devredilen batak alacaklarborçlar var. Borçlular ortada yok. Çok ciddi bir kaynak var öyle duran. 

- Kadıköy Belediyesi'ne olan borçlar ne durumda? 

- İller Bankası'ndan belediyemize verilecek paranın % 40'ına haciz koydu Kadıköy Belediyesi ve 3 ay önce bu yolla paralarını aldılar. Yani borç bitti. Böylece borçsuz bir belediye haline geldik. 

- Bütçeniz hayırlı olsun; artık seçim döneminde sözünü ettiğiniz yatırımlara başlarsınız... 

- Emekevler Projesi'nin bitişiğinde planladığımız Kent Park'ın ihalesini 20 gün ya da bir ay sonra yapıyorum. Maliyet raporları yeni bitti. Çok güzel bir park projesi oldu. ilk defa size bahsediyorum: İhalenin hazırlıkları yapılıyor şu anda. 

Encümen kısa bir süre sonra ihalesini yapacak. Şartnameye süre koyacağız; alan firma bir buçuk yılda işi bitirip teslim edecek. 

- Kültür merkezleri ne durumda? İçerenköy'deki Barış Manço Kültür Merkezi inşaatına İBB durdurma kararı çıkarttı. 

- Kadir Başkan ile görüşüp orayı çözüyoruz. Durdurma kararı, "sabit Pazar"fonksiyonlu oluşundan kaynaklandı. Biz projeyi altında sabit pazar, üstünde kültür merkezi olarak planladık. Ben "durdurulmasından " Sayın Topbaş'ın haberi olduğunu düşünmüyorum, birilerinin işgüzarlığı... Sayın Topbaş ile görüşüp konuyu çözeceğim. 

İçer enköy' de Neşet Er taş KiUtür Merkezi Projesi var; orayı hibe şeklinde yapıyoruz. 

Firma yapıp teslim edecek bize. 

Örnek Mahallesi Kültür Merkezi de bir ay sonra bitiyor. 

Orası biraz aksadı. Aksama gerekçesi de hibe şeklinde olduğundan dolayı ona bir süre koyamıyorsun; orada öze! bir durumdan dolayı aksama oldu. Projeyi 2-3 sefer değiştirmek zorunda kaldık. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu açılışı yapacak. 

Bunun yanında park projeleri de etap etap devam ediyor - Atatürk Mahallesi'nde Turgut Özal Bulvarı ile Ataşehir Bulvarım yerin altına alıp meydanı yayalaştırmak projenize ilk kazma ne zaman vurulacak? 

- Bu proje için ciddi bir kaynak gerekiyor. 

O kaynağı bulmaya çalışıyorum. İnsanların depremde toplanacağı yerler yok Ataşehiı 'de. 

Eğer o caddeyi trafiğe kapatırsak, orası hem bir çekim merkezi alanı haline gelecek, hem depremde toplanma alanı olacak. 

- Sözünü etmişken sorayım, Ataşehir'de depremde halkın toplanma yerleri nerelerdir? 

- Depremde toplanma alanlarının hepsini imara açmışlar. Büyiikşehir imara açmış. 

Yer mi kaldı Ataşehiı 'de? Ataşehir ilçe olduktan sonra da benim önümü deprem toplanma yerleri diye bir şey gelmedi. Atatürk Mahallesi'nde Ataşehir Bıılvarı'nın üzerinde bir yer vardı. Şu anda orada da inşaat var. 

Firmaların isimlerini vermeyeceğim. 

- Ben söyleyeyim; benim, Ataşehir Derneği'iıin ve Mimarlar Odası'mn yargıdaki mücadelesinden kaçırmak için "merkezi iş alanı"fonksiyonunu yükleyip İstanbul Finans Merkezi "kapsamında" alan ilan ettikleri Metropol İstanbul Projesi. 

- Bizim park alanları depremde toplanma yerleri olabilir. Kent Park'ın yapılacağı yer de olabilir. 

- Aman, Battal Bey, 400 bin nüfustan yaşıyor Ataşehir'de. Evlerin yarısı depremde biiyük tehlike altında, hangi park yeter toplanma alam olarak... 

- Yarısı değil yüzde 70'i. Yüzde 70'i deprem tehlikesi altında. Binalar çoğu 1999 depreminden önce yapılmış; o zaman geçerli standartlara göre yapılmış; ayrıca yaşlanmış binalar; bizim gecekondu diye tabir ettiğimiz mahallelerimiz de var. Bu mahalleler 1980'li yıllarda yapılmış. Arsa sahibi bir kat yapmış, oğlu-kızı evlenmiş bir kat daha yapmış. Böyle binlerce ev var. Tabii beklenen İstanbul Depremi'nde bu binalar büyük risk altında. 

Bu nedenle de toplanma yerleri önemli. 

Ancak durum bu, hepsi imara açılmış. Bu ciddi bir sıkıntı... 

- Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin İmar Planlarına yapılan itirazlar sonunda Büyiikşehir Belediyesi Meclisi tarafından karara bağlandı. Yeni planlar itirazları karşılar nitelikte mi? 

- Oradaki vatandaşın yıllardır mağduriyeti var. Mağdur olan vatandaşın haklarının verilmesi noktasında planlar çıktıktan sonra belli maddelerde itirazımız oldu. Bir kısmı düzeltildi. Bir kısmı düzeltilmedi. 

Eksikler var. Biz onu artık 1000'Iikier geldiğinde tekrar önereceğiz. Bu eksiklikleri tamamlayıp göndereceğiz. Ondan sonra planlara itiraz etme yetkimiz yok bizim. 

Sayın Kadir Topbaş'a, emeği geçen daire başkanlarına, istanbul Büyiikşehir Meclis üyelerine. Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Sonuçta hayata geçti. 

Önemli olan vatandaşın sorunun çözülmesi. 

Bu işi yapma bizim asli görevimiz. Kimsenin liitfu değil, insanlar o mahallelerde çok gecikmiş bir hakkı alıyor. 


Ataşehir Haberci


Geri Dön