18 / 04 / 2024

İmara açılan deprem toplanma alanları TBMM gündeminde!

İmara açılan deprem toplanma alanları TBMM gündeminde!

Depreme karşı güçlendirme çalışması yapılan kamu binalarına, imara açılan deprem toplanma alanları ve özel iletişim vergisi gelirleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, depreme karşı güçlendirme çalışması yapılan kamu binalarına, imara açılan deprem toplanma alanlarına ve özel iletişim vergisi gelirlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karaca, ''Marmara depreminin arkasından başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan bölgelerdeki binaların gözden geçirilmesi, deprem güvenliği olmayanların ya güçlendirilmesi ya da yıkılarak yeniden yapılması yönünde kararlar alındı, hatta bu yönde çalışmalar da başlatıldı. 06 Mart 2007’de Resmi Gazetede “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” yayımlanmış olup afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında temel ilkeler belirlenmiştir. Bu konuda yapılan çalışmalar hakkında kamuoyu yeterli olarak bilgilendirilmemiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarının deprem başta olmak üzere doğal afetler karşısında dayanıklılığına herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Ayrıca 1999 depreminden sonra gelen ve olağanüstü durumlar için iletişim altyapısını güçlendirmeyi amaçlayan Özel İletişim Vergisi uygulanmaya başlandı. 2000 yılından bugüne kadar toplanan Özel İletişim Vergisi'nin iki amacı vardır, biri GSM altyapısını güçlendirmek diğeri ise deprem hakkında harcamalar yapmaktır. 26. 09.2019 tarihinde İstanbul’da meydana gelen 6.0 şiddetindeki depremden sonra uzunca bir süre cep telefonuyla iletişim sağlanamamıştır.'' diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:
1. Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait kaç bina vardır? -

2. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar için kapsamlı bit depreme dayanaklılık analizi yapılmış mıdır?

3. Yapılan incelemeler sonucunda depreme dayanıksız olarak tespit edilen bina sayısı kaçtır?

4. Depreme dayanıklı olmayan kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların kaçı için güçlendirme çalışmaları yapılmıştır?

5. Türkiye genelinde il bazında afet toplanma alam olarak kaç bölge belirlenmiştir? Kapasiteleri ne kadardır?

6. Türkiye genelinde afet toplanma alam olarak ilan edilip, farklı amaçlar doğrultusunda imara açılan kaç bölge vardır?

7. Afet toplanma alanlarının imara açılmasıyla ilgili herhangi bir yaptırım söz konusu mudur?

8. 2000 yılından bu yana toplanan toplam Özel İletişim Vergisi miktarı ne kadardır?

9. Özel İletişim Vergisinden toplanan miktar nerelere harcanmıştır?

10. Özel İletişim Vergisinden toplanan miktar ile deprem hakkında yapılan harcamalar ve projeler nelerdir?

11. Söz konusu kaynak deprem dışında alanlar için kullanılış mıdır? Kullanıldıysa bu kaynak ile hangi projeler yapılmıştır?


Geri Dön