23 / 04 / 2024

Deprem toplanma alanları imara mı açılıyor?

Deprem toplanma alanları imara mı açılıyor?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, istanbul'da imara açıları "afet toplanma alanları" ile ilgili olarak, Başbakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı na bir soru önergesi verdi.



Önergede toplanma alanlarına neden AVM ve rezidans yapıldığı soruldu İstanbul'un her ilçesinde neredeyse yan yana açılan AVM'lerin birçoğunun arazisi aslında 1999 depreminde toplanma alanı olarak belirlenen yerler 


Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42 si birinci derece deprem bölgesinde. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin çoğu büyük deprem riski tehdidi altında. 1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin hayalını kaybettiği Gölcük depreminden sonra bazı tedbirler hayata geçirildi. Bunların başında da deprem toplanma bölgeleri geliyordu. Ancak o alanlar sessiz sedasız imara acildi. Konuyu gündeme getiren CHP'lı Yarkadaş. 19 Ağustos depremi sonrası toplanma alanı olarak ilan edilen alanların 300'e yakının imara açıldığını iddia ederek, bu kadar toplanma alam hangi yetkiyle imara açılmıştır bunları öğrenmek istiyoruz" dedi. 


Yüzde 84'ün barınacak yeri yok 

Olası bir afet ya da deprem durumunda İstanbul'da yaşayanların yüzde 84'ünün barınacak yerinin olmadığının araştırmalarla ortaya çıktığını ifade eden Yarkadaş, "İstanbul ılı çok ciddi sıkıntıların içerisine girmiş durumda. Jeoloji Mühendisleri Odası. Mimarlar Odası. Çevre Mühendisleri Odası, inşaat Mühendisleri Odası ve diğer teknik kuruluşlar İstanbul için alarm zilletini çalmakta. Bilinçsiz yapılaşma ve imara açılan alanlar vatandaşları nefes alamayacak duruma getirdi. Olası bir deprem sonrası için toplanma alanı olarak belirlenen bölgelerin imara açıldığım başka hiçbir ülkede göremezsiniz, buradan yetkilileri uyarıyorum, bu zihniyete artık dur deyin" şeklinde konuştu. 


Gazete İstanbul



Haber Flashaber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CHP İstanbul  Milletvekili Barış Yarkadaş İstanbul'da afet toplanma yeri olarak belirlenen alanların imara açılmasını TBMM'ye taşıdı. Yarkadaş, İstanbul’da imara açılan "afet toplanma alanları" ile ilgili olarak, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

 

‘DEPREM TOPLANMA ALANLARI AVM VE LÜKS SİTE OLDU!’

Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42’si birinci derece deprem bölgesinde. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin çoğu büyük deprem riski tehdidi altında. 1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Gölcük depreminden sonra bazı tedbirler hayata geçirildi. Bunların başında da deprem toplanma bölgeleri geliyordu. Ancak o alanlar sessiz sedasız imara açıldı. Konuyu gündeme getiren CHP’li Yarkadaş, “17 Ağustos depremi sonrasında İstanbul için 480 boş alan, afet toplanma yeri olarak belirlenmiştir. Bu alanlar ileride dolmaması için boş kamu arazileri ve parklar seçilmişti. Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanların bazıları şu şekilde ifade edilmektedir:

Ali Sami Yen (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu),  Kiptaş  Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe),  TOKİ  Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş)

Bu çerçevede;

- İstanbul’da toplanma alanı sayısı kaçtır? Bu toplanma bölgelerinin ilçelere göre dağılımı nedir?

- Acil barınma imkânı sağlayacak olan bu toplanma alanlarının kapasitesi kaç kişidir?

- Yukarıda isimleri geçen bölgeler dışında 2002-2016 yılları arasında imara açılan toplanma, tahliye ve barınma alanı var mıdır? Varsa hangi amaçla imara açılmıştır?

- Yukarıda isimleri geçen ve Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen alanların imara açılma gerekçesi nedir?”


Flashaber


Geri Dön