28 / 03 / 2024

İzmir Bayraklı Belediyesi çürük yapıları 10 yıl önce raporladı!

İzmir Bayraklı Belediyesi çürük yapıları 10 yıl önce raporladı!

Deprem incelemesi için İzmir’e CHP’li Seyit Torun, “Belediyeler İzmir’de 11 binin üzerinde binayı denetlemiş. Bayraklı Belediyesi, yıkılan 3 bina dahil, Bayraklı’da 208 çürük bina tespit edip Çevre Bakanlığı’na bildirmiş. Neden gereği yapılmadı” dedi...



Deprem sonrasında İzmir'e giden CHP heyeti, düzenledikleri basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin yaptığı denetimlerde depremde yıkılan üç bina dahil olmak üzere, sadece Bayraklı İlçesi'nde ‘çürük' olduğu yönünde toplam 208 bina ile ilgili hazırlanan raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirildiğini belirtti ve “Neden gereği yapılmadı?” diye sordu. Torun, şöyle konuştu:

“2010'da Bayraklı Belediyesi, Deprem Etüt Merkezi kurarak, sadece Bayraklı'da değil diğer ilçelerde bulunan çürük ya da depreme dayanıklı olmayan yapıları tespit etmiş. İzmir'de yaklaşık 11 binin üzerinde bina denetlenmiş. Bayraklı'daki 80 binanın oturulamaz durumda, 113 binanın ikinci grup güçlendirilmesi gerektiği, 15 binanın da  birinci grup yani tamir edilmesi gerektiği yönünde tespit etmiş. Bu binalardan Karagül sitesi, Doğanlar ve Rızabey apartmanları depremde yıkıldı. Bu binalarla ilgili tutulan raporlar, ilgili yerlere iletilmiş. Raporlar gerekli yerlere iletildiği halde ne yapıldı? Hangi tedbirler alındı? Görevlerini neden yapmadılar?”

YETKİ BAKANLIKTA

Torun, hasarlı ve riskli binalar konusunda yetkinin tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bulunduğunu ifade ederek, “Bu konuda tam yetki bakanlığın. Belediyelerin ne ceza kesme ne de yıkım yetkisi bulunuyor” dedi. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise “Belediyelerimiz 130 uzmanını görevlendirmiş vaziyette. Belediye çadırları herkese açık. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir kriz hattımız var. 444 40 35” dedi. 

Binalarda demir, kolon ve zemin önemsenmezse yıkılır!

Oğuz Gündoğdu :Yıkımın sebebi eski binalar!


Geri Dön