26 / 04 / 2024

Bayram'da ziyaretler azalıyor, otel konaklamaları artıyor!

Bayram'da ziyaretler azalıyor, otel konaklamaları artıyor!

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre Türkler, yurtiçi seyahatleri sırasında daha çok arkadaş ya da akraba evinde konaklasa da otel konaklamalı seyahat sayısı gün geçtikçe artıyor



Enuygun.com’un TÜİK Hanehalkı Yurtiçi Turizm Araştırması verilerinden derlenen analizine göre, 2011 yılında yapılan 65,85 milyon seyahatin 49 milyonu arkadaş ya da akraba evi konaklamalı, 7,5 milyonu otel konaklamalı ve 1,2 milyonu ise pansiyon konaklamalı olarak gerçekleşti. Diğer seyahatlerde ise kendi evleri ile diğer konaklama türleri tercih edildi. 2010 yılında gerçekleşen 68 milyon seyahatin ise 52,2 milyonu akraba ya da arkadaş evinde, 6,7 milyonu otelde gerçekleşmişti.


Verileri yorumlayan ve yurtiçi seyahat konaklamalarında rakamsal ve oransal olarak otel konaklama türünün giderek daha yaygınlaştığını belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Seyahat nedenlerinin başında ‘Yakınları ziyaret etmek’ yer alıyor. 2011 yılındaki yurtiçi seyahatlerin yüzde 68’i bu amaçla yapılmış. Seyahatlerin sadece yüzde 20’si gezi ve eğlence amacıyla yapılıyor. Öte yandan, 2011’de gezi ve eğlence amaçlı yapılan seyahatlerde bir önceki yıla göre artış gözlemlenirken, yakınları ziyaret sayısında azalma gözlemleniyor. Buna bağlı olarak otel konaklamalı seyahatler de artıyor” diye konuştu.


Otel konaklamalarının yüzde 40’ı yaz aylarında yapılıyor


Enuygun.com’un analizine göre 2011 yılında otel konaklamalı gerçekleşen 7,5 milyon seyahatin 3 milyonu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşti. Haziran ayında tatilcilerin www.enuygun.com üzerinden her gün 10 bin kez otel geceleme fiyatlarının karşılaştırdığını da ekleyen Sungurlu, “TÜİK verilerine göre Türkler otellerde ortalama 4 gün konaklarken Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ortalama geceleme sayısı 5’e çıkıyor” dedi.


Oteller pansiyonlara tercih ediliyor


Analize göre, yurtiçi tatilciler pansiyonlarda ortalama olarak 5 gün kalıyor. Yaz aylarında ise bu rakam 6 güne çıkıyor. Öte yandan 2011 yılında otel konaklamalı gerçekleşen 7,5 milyon seyahatin yanında pansiyon konaklamalı seyahatin 1,2 milyonda kaldığı dikkat çekiyor. Türkler seyahatlerinde oteli pansiyona tercih ediyor.


Tatili kendi evinde geçirenlerin ortalama geceleme sayısı ise 23 gün olarak hesaplanıyor. Yaz aylarında bu rakam 30 günlere kadar çıksa da kış tatilcileri evlerinde ortalama 11 ile 15 gün arasında kalıyor.


Geri Dön