29 / 03 / 2024

‘Bekçi Murtaza' romanına konu olan fabrikanın lojmanı yandı!

‘Bekçi Murtaza' romanına konu olan fabrikanın lojmanı yandı!

Adana’da yazar Orhan Kemal'in ‘Bekçi Murtaza' romanına esin kaynağı olan ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen kentin en eski iplik ve dokuma fabrikasının terkedilmiş lojmanı yandı. Yangın, fabrikaya sıçramadan söndürüldü...




1907'de kurulan ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen kentin en eski iplik ve dokuma fabrikasının terkedilmiş lojmanı kül oldu.


Adana’da yazar Orhan Kemal'in ‘Bekçi Murtaza' romanına esin kaynağı olan ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen kentin en eski iplik ve dokuma fabrikasının terkedilmiş lojmanı yandı. Yangın, fabrikaya sıçramadan söndürüldü.


Döşeme Mahallesi'nde 1907'de kurulan Milli Mensucat İplik ve Dokuma Fabrikası'nın Kent, Sanayi, Etnografya ve Tarım Müzeleri'ni içeren müze kompleksi yapılması için karar verildi. 


MÜZE OLACAK

Fabrikanın müzeye dönüştürülmesi için çalışmalar sürerken yan tarafında bulunan, zamanında fabrika müdürlerinin kaldığı ve daha sonra kullanılmayan dubleks lojmanlarından birinde yangın çıktı.


FABRİKA LOJMANI YANDI

Lojmanın ahşap çatısı kısa sürede alev topuna döndü. Rüzgarın etkisiyle yangın büyüdü. Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek isterken zor anlar yaşadı. 


İTFAİYE ERİ YARALANDI

Soğutma çalışması sırasında itfaiye eri Murat Taşan'ın üzerine kalas düştü. Omzundan yaralanan itfaiye erinin tedavisi olay yerindeki ambulansta yapıldı.


PALMİYE AĞAÇLARI DA YANDI

Yangının, müzeye dönüştürülecek fabrikaya sıçraması güçlükle önlendi. Yangın sırasında lojman önündeki palmiye ağaçları da yandı.


FOTOĞRAF ÇEKTİLER

Yaklaşık 1.5 saatlik çalışma sonucu yangın söndürülürken çevrede oturan vatandaşlar da meraklı gözlerle yangını seyretti. Bazıları ise cep telefonlarıyla fotoğraf çekti.


YANGINI TİNERCİLER Mİ ÇIKARDI?

2006 yılında da bir lojman binası da çıkan yangınla yanmıştı. Yangının, terkedilmiş haldeki lojmanlarda kalan tinerci çocukların ısınmak için yaktığı ateşten çıkmış olabileceği iddia edilirken soruşturma başlatıldı.


Günaydın Gazetesi



Geri Dön