20 / 04 / 2024

Belediyeden inşaat ruhsat almak için gerekli belgeler!

Belediyeden inşaat ruhsat almak için gerekli belgeler!

Bir inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için öncelikle yapının mimari projesi ve diğer gerekli belgeler ile belediyeye gidilerek inşaat ruhsatının alınması gerekiyor. İşte belediyeden inşaat ruhsat almak için gerekli belgeler..



Belediyeden inşaat ruhsat almak için gerekli belgeler!

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için öncelikle yapının mimari projesi ve diğer gerekli belgeler ile inşaat ruhsatı başvurusunda bulunulması gerekiyor. Ruhsat almadan başlanan yapılar, kaçak yapı olarak kabul ediliyor ve yıkılma cezasına maruz kalıyor.


Ayrıca ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması durumunda da belediyeden yeniden ruhsat alınması gerekiyor. Bu durumda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor.


Peki bir yapıya belediyeden inşaat ruhsatı nasıl alınır? Belediyeden inşaat ruhsat almak için gerekli belgeler nelerdir?


-Başvuru dilekçesi

-Tapu veya tapu kayıt sureti (müracaattan en fazla bir ay önce alınmış), 

-İmar çapı (müracaattan en fazla bir yıl önce alınmış), 

-Röperli veya yoksa ebatlı kroki ,

-Mimari projeyi satatik proje, 

-Elektrik ve tesisat projeleri, 

-Resim ve hesapları, 

-Isı yalıtım raporu, 

-Numarataj krokisi.


Bu belgeler ve istenen harçlar yatırılarak inşaat ruhsat servisinden inşaat ruhsatı alınıyor. 


Ruhsat müddeti alındığı tarihten itibaren iki yıl olup; İki yıl içinde başlanmayan inşaatlar için ruhsat yenilenmesi gerekiyor.  Buna karşın ruhsat alan bina beş yıl içinde bitirilemeyen binalar için yine belediyeden ruhsat alınması gerekiyor.


İmar ruhsat harçları 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön